Вијести Свијет

Грчка и Италија контролишу и обезбијеђују ваздушни простор Црне Горе

ИСТИ ЈЕ СЛУЧАЈ СА АЛБАНИЈОМ, А СЛОВЕНИЈА ЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ ИТАЛИЈЕ И МАЂАРСКЕ

ИТАЛИЈАНСКИ и грчки ловци од љета би и званично требало да преузму бригу о ваздушном простору Црне Горе, у оквиру НАТО мисије контрола ваздушног простора.

Ово је подгоричком дневном листу„Вијестима“ рекао један званичник НАТО-а, док је црногорски министар одбране Предраг Бошковић изјавио да се прије тога очекује споразум са Агенцијом за контролу ваздушног саобраћаја Србије и Црне Горе (SMATCA).

„Прво морамо да средимо тај споразум са SMATCA, као организацијом која треба да обезбјеђује радарску слику за Црну Гору. Надам се да ће то ићи врло брзо. Он може бити потписан у наредним недјељама“, најавио је Бошковић.

SMATCA је и до сада била задужена за вођење свих цивилних и војних летјелица кроз ваздушни простор Црне Горе.

Бошковић је рекао да послије тога слиједи да се са Италијом и Грчком усагласе технички споразуми.

Ове двије чланице НАТО-а већ обезбјеђују ваздушни простор Албаније.

Контрола ваздушног простора је мирнодопска мисија чији је циљ очување безбједности ваздушног простора Алијансе. Он укључује стално присуство – 24 сата дневно, 365 дана у години – ловаца пресретача који су спремни да одмах реагују у случају нарушавања ваздушног простора.

Врховна команда Савезничких снага за Европу одговорна је за спровођење мисије.

Ваздушни простор Словеније покривају Мађарска и Италија.

„Будите сигурни да ће ваздушни простор ваше земље бити адекватно заштићен, јер је пријемом њен ваздушни простор постао дио интегрисаног ваздушног простора НАТО“, истакао је неименовани званичник НАТО-а.

Срна

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар