Вијести

Хаг дозволио да двојица лекара из Србије прегледају генерала Младића

СЕКРЕТАРИЈАТ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА НИЈЕ ОТКРИО КОЈЕ „ГРУПЕ ТЕРМИНА“ ЈЕ ПОНУДИО
  • Одбрана генерала Ратка Младића сматра да је посета српских лекара неопходна, пре него што Трибуналу буде поднет захтев да привремено ослободи Младића ради лечења у Србији
  • Гаранције за привремено ослобађање Младића, Влада Србије је већ доставила његовој одбрани

ХАШКИ трибунал је данас саопштио да је браниоцима Ратка Младића понудио три групе термина за посету двојице лекара из Србије бившем команданту Војске Републике Српске, али и да би њихова посета могла да буде организована и пре тих термина.

У допису судског секретаријата који је Трибунал данас објавио, не наводи се који су то датуми.

Одбрана Ратка Младића сматра да је посета српских лекара неопходна, пре него што Трибуналу буде поднет захтев да привремено ослободи Младића ради лечења у Србији.

Гаранције за привремено ослобађање Младића, Влада Србије је већ доставила његовој одбрани.

Ранији захтев одбране да Младић буде пуштен у Русију на лечење, Трибунал је одбио уз образложење да није сигурно да би се оптужени вратио у Хаг на изрицање пресуде.

Изрицање првостепене пресуде Младићу, који је оптужен за геноцид и злочине против човечности током рата у БиХ, заказано је за 22. новембар.

Одбрана је прошле недеље затражила да изрицање пресуде буде одложено, док лекари не утврде да ли је Младић ментално и физички способан да учествује у процесу.

Браниоци тврде да се Младићево здравствено стање погоршало током његовог боравка у притвору од пролећа 2011. године, услед неадекватног лечења.

Трибунал је те тврдње више пута одбацио, позивајући се на извештаје судских лекара, као и на налазе специјалиста који су Младића лечили у хашким болницама и независних стручњака, у којима стоји да је лечење било адекватно и да је здравствено стање оптуженог „стабилно”.

Судски секретаријат данас је поново негирао и другу тврдњу Младићеве одбране – да јој није достављена целокупна историја болести оптуженог, укључујући и дијагностичке снимке.

Секретаријат је нагласио да Младић добија две копије сваког новог документа који се уноси у његов медицински досије, и да су му крајем маја достављени и сви дијагностички снимци.

У данашњем поднеску, секретаријат је навео и да је од хашких болница добио додатне документе о третману Младића и да ће их предати одбрани.

Ти материјали, међутим, „садрже информације које су сажете у Младићевом медицинском досијеу који му је раније већ достављен”.

Секретаријат је судијама прошлог петка доставио и допунски извештај о Младићевом здрављу, уочи редовног извештаја који ће поднети 15. новембра.

Пре него што је ухапшен крајем маја 2011. године, Младић је преживео три мождана удара, а од тада је неколико пута био пребациван у хашку болницу Броново на испитивања и лакше интервенције.

Младић је у јуну 2013. године у судници захвалио Трибуналу и његовом медицинском особљу што су му „спасили живот” и „извукли га из гроба”.

Његова одбрана тврди да му се здравствено стање стално погоршава и да му је болничко лечење неопходно због ризика од новог можданог удара или инфаркта.

У завршној речи у децембру прошле године тужиоци су тражили да генерал Младић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и да му суд изрекне казну доживотног затвора.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар