Вијести Свијет

Хан: Споразум Београда и Приштине мора бити специфичан и прилагођен, а не преседан

ОТКРИО ДА СУ „РАДОВИ НА ЗАВРШНОЈ ФАЗИ ДИЈАЛОГА“ ЗАПОЧЕЛИ У ЈУЛУ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

ЕВРОПСКИ комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан изјавио је да споразум Београда и Приштине мора бити специфичан и прилагођен, а не преседан, и да мора бити у складу са међународним правом.

„Став високе представнице Федерике Могерини као посредника у преговорима је јасан и био је јасан од почетка њеног мандата заједничка акција о трајном миру између Србије и Косова и у региону у цјелини је главни приоритет за ЕУ“, рекао је он у интервјуу за подгоричку Побједу.

Упитан да ли је за ЕУ прихватљива промена граница и да ли су ставови Бадинтерове комисије о непромјењивости граница бивших федералних јединица Југославије и даље на снази, он је рекао да што се тиче дијалога Београда и Приштине трајно рјешење значи одрживо, реално рјешење према међународном праву.

„Ово је водећи принцип, након што су радови на завршној фази дијалога започели у јулу прошле године. Сваки споразум мора бити специфичан и прилагођен, а не пресједан, и да допринесе регионалној стабилности и путу региона ка ЕУ. Стране заједнички дефинишу оквир за заједничку сагласност и јавно су казали како виде приоритете за трајно рјешење. Треба им дати простор за договор о садржају свеобухватног споразума о нормализацији“, рекао је он.

Како је додао, као посредник неће коментарисати могуће елементе правоснажног обавезујућег споразума.

„Трудимо се и наставићемо да интензивно радимо са обе стране на свеобухватном и одрживом споразуму који ће подржати међународна заједница и који ће у потпуности спровести све стране. Дозволите ми да подсјетим да се ниједна нова држава не може придружити Европској унији без рјешавања билатералних питања“, додао је Хан.

Он је оценио да по питању слободе медија у Црној Гори стање није ништа боље након објављивања извјештаја ЕУ о напретку.

„Више пута сам нагласио да очекујемо брзу и ефикасну истрагу напада на новинаре, укључујући и потпуно неприхватљив напад на Оливеру Лакић. Штавише, политичко мијешање у националну јавну телевизију (РТЦГ) и даље је предмет озбиљне забринутости“, рекао је он.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар