Вијести

Хвала за руско „њет“ – спомен-плоча Чуркину у Источном Сарајеву

ПОСТАВЉЕНА НА ИНИЦИЈАТИВУ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА „ИСТОЧНА ИНИЦИЈАТИВА“

МЕМОРИЈАЛНА плоча бившем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, који је преминуо у фебруару ове године, отворена је данас у Источном Сарајеву као знак признања за допринос који је руски дипломата дао одбрани интереса српског народа.

Споменик је постављен уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ и Општине Источно Ново Сарајево, а на иницијативу удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске. На меморијалној плочи израђеној од црног камена уз име, године живота и смрти и портрет Виталија Чуркина стоји и натпис на руском: „Хвала за руско ’њет‘“.

Како је рекао за Срну председник Источне алтернативе Војин Павловић, удружење на овај начин жели да изрази дубоку захвалност Чуркину и Русији за непоколебљивост и принципијелну борбу за истину о рату у БиХ и спречавање иницијативе за усвајање британске резолуције о Сребреници, којом би српски народ био проглашен за геноцидни.

Председник Републике Српске Милорад Додик је иначе у јуну посмртно одликовао Чуркина Орденом заставе РС са сребрним венцем. Орден је, како је тада саопштено, додељен „за рад и истакнуте заслуге у послератном развоју Републике Српске, јачање мира и међународне сарадње и за развој политичких и пријатељских односа између Републике Српске и Руске Федерације“. Уручење награде уприличено је поводом Видовдана, који је и крсна слава Војске РС.

Чуркин ће у Србији и међу Србима у БиХ остати запамћен као човек који је свесрдно бранио интересе српског народа на Ист риверу, а као стални представник Русије у УН 2015. блокирао је у Савету безбедности нацрт резолуције о Сребреници. Тада је за документ гласало 10 чланица Савета, а још четири — Кина, Ангола, Нигерија и Венецуела — биле су уздржане.

Виталиј Чуркин је преминуо изненада 20. фебруара ове године, дан пред свој 65. рођендан, а сахрањен је у Москви 24. фебруара.

https://rs-lat.sputniknews.com/politika/201711061113339073-curkin-spomenik-/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар