Вијести

И у Чикагу прослављен Дан Републике Српске

КУМОВИ СЛАВЕ БИЛИ СУ ХЕЛЕН И ЈОВАН ГОВЕДАРИЦА – АКАДЕМСКИ ПРОГРАМ У ЦРКВЕНОМ ДОМУ
  • Предсједник Удружења Срба Републике Српске у Чикагу Мирко СИМИЋ: „Са поносом данас славимо Дан Републике Српске, а 26 година њеног постојања показују да Српска није случајан избор народа нити смо је добили на суду. Изборили смо је као истинску тежњу српског народа који се вјековима борио за слободу“
  • Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад КЕСИЋ: „Свједоци смо да се ствара нови свјетски поредак, онај претходни српском народу није донио много доброг, али јесте једну лијепу ствар, то је Република Српска“

ДАН Републике Српске и слава Свети Архиђакон Стефан обиљежени су у Чикагу у суботу у организацији Удружења Срба РС.

Послије богослужења у Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу и помена за сва погинуле у рату деведесетих година прошлог вијека у црквеном дому одржан је академски програм са пригодним бесједама.

„Са поносом данас (субота) славимо Дан Републике Српске, а 26 година њеног постојања показују да Српска није случајан избор народа нити смо је добили на суду. Изборили смо је као истинску тежњу српског народа који се вјековима борио за слободу, слободу коју смо безгранично дијелили са другима и за коју је проливана крв наших предака. Република Српска је саграђена на чврстим темељима, зацеметнирана крвљу најбољих синова нашег народа. Ти темељи понекад бивају нападани, али крв оних праведника и људи који је воде чине је постојанијом и стабилнијом. И остаће таква за сва времена“, рекао је председник Удружења Срба Републике Српске у Чикагу Мирко Симић.

Он се потом осврнуо на притиске на РС.

„Многе пријетње из Сарајева од муслиманских званичника, ОХР-а, појединих западних амбасадора стизале су на адресу званичника Републике Српске, али оне у измијењеним међународним околностима сада долазе из уста са напола поломљеним зубима“, рекао је он.

Конзул жеран Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић честитајући празнике истакао је да је Република Српска настала као израз тежње опстанка српског народа у Босни и Херцеговини.

„Она од свог настанка напредује и јача захваљујући подршци Републике Србије, али и Срба у расејању“, рекао је Радуловић.

Он је поручио да је битна и подршка коју Срби из Америке пружају Републици Српској, који су у мислима са својим народом помажући на сваки могући начин јер то је „ваш завичај и ваша Република Српска“.

Конзул Радуловић се захвалио Удружењу Срба из Републике Српске што и у Чикагу обиљежава ове значајне празнике.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић пренио је честитке предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Српске Жељке Цвијановић.

„Свједоци смо да се ствара нови свјетски поредак, онај претходни српском народу није донио много доброг, али јесте једну лијепу ствар, то је Република Српска. Република Српска постоји због вас, оних који су пролили крв, даровали своје животе, оних који су патили и страдали по логорима и изгубили све материјално што су имали. Она је ту зато што сте се за њу жртвовали и постојаће док год сте српемни да је волите и да волите њен народ. А тај народ смо ми сви без обзира гдје живимо – у Бањалуци, Требињу, Канади или Америци. Република Српска је наша и биће тако дуго“, истакао је Кесић.

Честитку поводом Дана и Славе Републике Српске упутило је српско свештенство и монаштво из Чикага и околине на челу са Епископом новограчаничким и средњезападноамеричким Лонгином.

Празник је честитао и предсједник Српске народне одбране у Америци Небојша Живковић.

Међу бројним гостима и узваницама прослави Дана Републике Српске присуствовали су сенатор Републике Српске Бранко Тупањац, извршна дикректорка Канцеларије Републике Српске за сарадњу, инвестиције и трговину у САД Дрина Рајић, као и представници бројних српских удружења у Чикагу и Америци.

Кумови Славе били су Хелена и Јован Говедарица.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар