Вијести Свијет

Иницијатива из Ломбардије: Дозволити употребу вакцине Спутњик V у Италији

РИМ ЈЕ УНАПРИЈЕД ПОТПИСАО УГОВОРЕ О КУПОВИНИ ДВИЈУ ЗАПАДНИХ ВАКЦИНА
  • Вакцинација на Апенинима касни до два мјесеца јер су и Pfizer“ и „AstraZeneca“ знатно смањили испоруке на које су се уговорима обавезали

НАКОН позитивних написа у италијанским медијима и мишљења стручњака о руској вакцини Спутњик V, одборник у регионалној влади Ломбардије, италијанске провинције која је индустријски најразвијенији дио Италије, Летиција Морати затражила је од Министарства да дозволи употребу те вакцине у Италији.

Како је пренијела агенција Аги, виролог познате миланске болнице „Сако“, Ђулијано Ризардини је тим поводом изјавио да је руска вакцина добра и да је њена ефикасност у одбрани од заразе 92 одсто.

Позитивни написи о вакцини „Спутњик V“ су се појавили у италијанским медијима након што је енглеска научна ревија „The Lancet“ објавила позитивну рецензију руског лијека.

За сада у Италији се користе само две вакцине америчког произвоџача „Pfizer“ и енглеско-шведске компаније „AstraZeneca“.

У оба случаја Италија је као дио заједничког програма Европске уније унапријед потписала уговор о набавци вакцина и финансирала је истраживање и расподјелу.

Међутим, од краја децембра када је почела и званична дистрибуција, оба произвођача су прекршила уговорне обавезе и драстично смањиле испоруку договорених количина анти-ковид вакцине.

То је у Италији проузроковало кашњење владиног програма масовне вакцинације од 1,5 до два мјесеца.

Сјеверна регија Ломбардија је била епицентар првог таласа пандемије ковида19, а од почетка ширења заразе увијек је на првом мјесту међу регијама по дневном броју новозаражених који не пада испод хиљаду случајева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар