Вијести РС и матица

Истрага у Србији против хрватских пилота који `95 ракетирали избјеглице код Двора на Уни

ЗАШЛИ СУ 15 КИЛОМЕТАРА У ВАЗДУШНИ ПРОСТОР СРПСКЕ И УБИЛИ ЧЕТВОРО, А РАНИЛИ ПРЕКО 50 ЉУДИ

ТУЖИЛАШТВО за ратне злочине Републике Србије имаће прилику да покрене истрагу против двојице хрватских пилота који су 8. августа 1995. године ракетирали избјегличку колону у мјесту Сводна код Двора на Уни, када је четворо људи убијено, а више од 50 рањено.

Борбени извјештаји које су хрватски пилоти сачинили послије ракетирања биће само дио доказа које ће београдски адвокати поднијети у кривичној пријави за ратни злочин против цивилног становништва.

– Дан после званичне обуставе борбених дејстава Хрватске Војске, односно окончања „Олује”, око 17.50 часова, са војног аеродрома „Плесо” код Загреба полетела су два авиона миг-21 и продрла 15 километара у ваздушни простор Босне и Херцеговине и на правцу пута Босански Нови-Приједор, у месту Сводна, надлетели колону избеглица. У заокрету после извиђања, а пошто су се пилоти уверили да је реч о цивилима, извршили су ватрено дејство по колони ненавођеним ракетама С-5КП, па су услед распрскавајућег дејства тих убојних средстава погинула четири цивила, а рањено више од 50 – каже за „Политику” пуномоћник оштећених цивила, адвокат Душан Братић.

Он заступа генерала Љубомира Бајића у поступку пред судом у Загребу због дејстава на Банским дворима 1991. године.

Усљед дејстава војно-полицијске акције „Олуја”, непрегледна колона цивила Срба извлачила се путничким возилима, тракторима са приколицама и коњским запрегама са Баније и Кордуна преко Двора на Уни у Републику Српску. Преласком преко моста на Двору на Уни напуштали су територију Републике Српске Крајине, односно сада територију Хрватске и ступали на територију Републике Српске, односно сада Босне и Херцеговине.

Тада је команда хрватског „зракопловства” издала заповијест да се дејствује по колони цивила на територији Републике Српске и пилоти су полетјели из Загреба

http://www.politika.rs/scc/clanak/406127/Srpski-advokati-tvrde-da-imaju-dokaze-protiv-hrvatskih-pilota

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар