Вијести Федерација/БиХ

Иванић: Аутопут Сарајево-Београд треба да иде и преко Тузле и преко Вишеграда

„ТУРСКА КАО ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАН ТРЕБА ДА РАЗГОВАРА СА ОБА ЕНТИТЕТА“
  • „Размјена територије око Рудог требало да буде корисна за БиХ, али о том питању БиХ нема став. Нисам сигуран да постоји спремност да се те ствари отворе, а то би било значајно за БиХ и помогло би нам да ријешимо тежи проблем граница са Хрватском, на мору и код Костајнице“

ЧЛАН Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да очекује праву „експлозију сукоба“, ако високи представник у БиХ Валентин Инцко нешто наметне у вези са Изборним законом БиХ.

Иванић је навео да је ситуација у вези са Изборним законом БиХ тежа него што то јавност разумије, те да је због два концепта, која су искључива, тешко доћи до средњег рјешења.

„Ако они Мостар не могу ријешити толике године, онда је рјешење закона равно утопији. А изјава (високог представника) Валентина Инцка да ће чекати до краја априла или маја је амнестирање партија од договарања“, рекао је Иванић за „Политику“.

Када је ријеч о граници БиХ са Србијом, Иванић сматра да би размјена територије око Рудог требало да буде корисна за БиХ, али да о том питању БиХ нема став.

„Нисам сигуран да постоји спремност да се те ствари отворе, а то би било значајно за БиХ и помогло би нам да ријешимо тежи проблем граница са Хрватском, на мору и код Костајнице“, навео је Иванић.

Иванић сматра да је питање граница боље сада рјешавати, него када се непотребно буду закомпликовале позиције, а да је за причу о арбитражи рано и да има још доста простора за договор.

Он је навео да је БиХ тренутно нема став ни о приједлогу Београда у вези са кориштењем земљишта око хидроцентрала у Малом Зворнику због евентуалних поправки, али да инсистира на разговорима.

Иванић је истакао да се стиче утисак да је хрватски члан Предсједништва Драган Човић близак томе, а да бошњачки члан Бакир Изетбеговић још није, иако Београд има коректан приједлог.

„Ако БиХ није задовољна понудом, могла је да каже шта захтјева, али није, јер се унутар бошњачких структура то доживљава као питање суверенитета. Направљен је осјећај да БиХ нешто даје, иако није тако“, рекао је Иванић.

Коментаришући недавно одржану трилатералу БиХ-Србија-Хрватска у Мостару, Иванић је рекао да се помињао мораторијум на запаљиве изјаве, али да је то остало неусаглашено, те да вјерује да ће се о томе разговарати на сљедећем састанку.

Он је навео да су разговори били веома директни и отворени, да је отворен огроман број тема, те да вјерује да ће прве ефекте о мосту у Градишци имати за петнаестак дана.

Говорећи о ауто-путу Београд-Сарајево, Иванић је оцијенио да је најбоље рјешење да иде у два правца, преко Тузле и преко Вишеграда, те да Турска, као заинтересована страна, треба да разговара са ентитетским властима о модалитетима изградње тих праваца.

Говорећи о недавној посјети Космету, Иванић је рекао да безбједносни услови нису тешки као раније, али није желио да говори о значају коју би за Србе донијела заједница српских општина, јер сматра да политичари из Републике Српске и БиХ не треба превише да се уплићу у те односе.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар