Вијести Странке

Изетбеговић тврди да је „Реформска агенда“ настала у СДА – за његовим радним столом

„ПРУЖЕНА РУКА БРИСЕЛА И ЕВРОПСКИ ФОНДОВИ ЧЕКАЈУ НА НАШУ РУКУ И НА НАШ ОДГОВОР“
  • Говорио на редовној сесији Асоцијације независних интелектуалаца „Круг 99” и додатно се похвалио: „Од њемачке канцеларке Ангеле Меркел лично сам затражио да помогне БиХ у прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању, након чега је прихваћена апликација БиХ за чланство у ЕУ. Што се тиче НАТО, такође сам упорно понављао да одустану од талинског предуслова, књижења перспективних локација“

БОШЊАЧКИ члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић сматра да је лично доста допринио евроатлантском напретку БиХ.

„Мислим да сам урадио неке круцијалне ствари. Упорно сам понављао, чак и у прошлом сазиву Предсједништва БиХ, да се промијени редослијед приоритета и онда смо то добили кроз британску иницијативу. Што се тиче НАТО, такође сам упорно понављао да одустану од талинског предуслова, књижења перспективних локација. Реформска агенда, онако како су је потписали политичари у БиХ, произведена је фактички у СДА, за мојим столом. То су само неки детаљи тога шта се радило“, изјавио је Изетбеговић, додавши да је и од њемачке канцеларке Ангеле Меркел лично затражио да помогне БиХ у прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању, након чега је прихваћена апликација БиХ за чланство у ЕУ.

Изетбеговић је рекао да постоји национални консензус као и консензус битних политичких актера када је у питању европски пут БиХ.

„То се доказало кроз прихватање реформске агенде прије двије године и кроз присуство политичких лидера предаји довршеног Упитника предсједнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру. Ово се још темељитије потврдило кроз рад свих актера на попуњавању Упитника. Све је урађено консензусом. Свих 1.086 представника, 38 тијела, су се кроз рад у више од 200 сједница усагласили и консенусом произвели више од 20.000 страница одговора“, казао је Изетбеговић.

Додао је да нова стратегија ЕУ за проширење на Западни Балкан кроз програм шест водећих иницијатива пружа шансу за рјешење скоро свих проблема и застоја са којима се БиХ суочава – унутрашњих и проблема са сусједима.

„Нико неће радити посао домаћих актера. Морамо се одлучити гдје и чему истински тежимо и припадамо. Да ли смо спремни жртвовати мало како бисмо добили пуно, а то је европски систем вриједности и стандарди који значе мир и владавину права, добро уређену државу и економију, сигурност, квалитетнију инфраструктуру, дигитализацију и тако даље. Пружена рука Брисела и европски фондови чекају на нашу руку и на наш одговор“, поручио је Изетбеговић током увода на редовној сесији Асоцијације независних интелектуалаца „Круг 99″.

(Анадолија)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар