Вијести РС и матица

Јеремић: Запад може од Вучића затражити и да му „испоручи Републику Српску“

ТВРДИ ДА ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ У ЊУЈОРКУ ПОКУШАО ДА УНАЈМИ БАСНОСЛОВНО СКУПЕ ЛОБИСТЕ
  • „Питам Вучића о којој компанији је реч, колика је цена њиховог потенцијалног ангажовања, и ако прихвате да га заступају – ко ће платити ту услугу? Ако ће неко други платити њихове услуге, као што је Вучићу услуге Тонија Блера платио неко други, онда га питам – ко ће и због чега платити те баснословне трошкове?“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је предсједник Србије Александар Вучић прошле недјеље у Њујорку покушао да унајми баснословно скупу лобистичку фирму, која му још није одговорила да ли је спремна да прихвати ангажман да га представља у Америци.

„Питам Вучића о којој компанији је реч, колика је цена њиховог потенцијалног ангажовања, и ако прихвате да га заступају – ко ће платити ту услугу? То је свакако информација од јавног значаја. Није спорно да су лобисти некада врло корисни, али је веома важно да се зна колико то кошта и ко ће то да плати“, рекао је Јеремић у емисији „Зумирање“ недељника „Време“.

Како је пренијела Народна странка, Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да би јавности свакако требало да буду познати цијена услуга и назив компаније, поготово ако то буде плаћено из државног буџета.

„Исто тако, ако ће неко други платити њихове услуге, као што је Вучићу услуге Тонија Блера платио неко други, онда га питам – ко ће и због чега платити те баснословне трошкове? Да ли ће се ускоро догодити нека нова приватизација или концесија, или ће бити предат неки нови економски ресурс ове државе, зато што је неко други прихватио да плати лобирање за Вучића“, упитао је Јеремић.

Он је истакао да је добро што је јавност обавијестио о Вучићевој посјети Њујорку и састанцима које је тамо одржао, јер је предсједник Србије сада под већим притиском да своје наредне кораке саопштава на транспарентнији начин.

Јеремић је навео да је пут Србије, као и других држава западног Балкана, у Европску унију „изузетно упитан“ и да неће зависити само од Косова, него и од питања на које Србија неће моћи да утиче све и да „сутра чаробним штапићем реши косовски проблем“.

„Омогућавање Косову да добије столицу у УН неће пресудно допринети томе да Србија постане чланица ЕУ. Србија се под влашћу Вучића убрзано удаљава од већине критеријума неопходних за чланство, пре свега поштовања европских стандарда демократије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је указао на то да је врло могуће – ако Вучић безболно испоручи косовску независност – да Запад након тога истим методама настави да га притиска и да „испоручи Републику Српску“, а да заузврат у наредних неколико година настави да окреће главу од даљег урушавања владавине права у Србији, гушења медија и пребијања политичких противника.

„Морамо се против тога борити свим расположивим средствима и стати Вучићу на пут, јер је то погубан сценарио за ову земљу у годинама које долазе“, закључио је Јеремић.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар