Вијести

Караџићева одбрана затражила поништавање пресуде и – ново суђење

ЊЕГОВ ПРАВНИ ТИМ ОСПОРИО ПРЕСУДУ ЧАК ПО 46 ЖАЛБЕНИХ ОСНОВА

ОДБРАНА Радована Караџића, данас је на почетку жалбене сједнице пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу затражила да се поништи пресуда и да се наложи ново суђење.

Тужилаштво у жалби захтјева казну доживотног затвора за Караџића.

Тим одбране, како је пренијела РТРС, износи аргументацију по 46 жалбених основа.

Одмах на почетку данашњег обраћања жалбеном вијећу, одбрана је затражила да буде поништена првостепена пресуда хашког трибунала и да буде наложено ново суђење.

„Поједине чињенице су погрешно представљене, права су запостављена, чињенице изврнуте, а мотиви скривени”, рекао је данас Радован Караџић на жалбеној сједници пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу, на којој је његова одбрана затражила да се поништи пресуда и да се наложи ново суђење.

Караџић је, како преноси АП, говорио о томе да су Срби дјеловали у самоодбрани у Босни и Херцеговини, а судије је оптужио да су игнорисали изјаве свједока одбране.

„Постоји толико доказа да наша стратегија није била офанзивна. Наша стратегија је била дефанзивна у читавој Босни. Територије нису преузете силом“, рекао је Караџић.

Караџић је рекао да након проучавања свих доказа и аргумената тужилаштва вјерује да пресуда „није безбједна“ и да се нада да ће је суд одбацити.

Караџић је уложио у децембру 2016. године жалбу хашком суду на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора „због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992-1995. године“.

Одбрана се нада да ће успјети да докаже непостојање везе Караџића са дешавањима у Сребреници, што би, како очекују, утицало на висину пресуде.

Члан Караџићевог тима одбране адвокат Горан Петронијевић рекао је раније да ће на овом претресу усмено бити изнијети ставови одбране и тужилаштва о жалбама и одговорима на њих.

Послије овог жалбеног претреса усљедиће, како је рекао, само статусне конференције све до изрицања коначне пресуде, што би, према предвиђањима одбране, могло да буде до краја године.

Караџић је осуђен у марту 2016. године.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар