Вијести Федерација/БиХ

Кормак и Вигемарк: Mеђународна заједница неће наметати рјешења за проблеме БиХ њеним лидерима

САД И ЕУ ПРОГЛАСИЛИ ЗА `МЕЂУНАРОДНУ ЗАЈЕДНИЦУ` - ПРЕСЛИШАВАЛИ РАДОНЧИЋА
  • Претходно разговарали са представницима СДА, Социјалдемократске партије БиХ и Демократске фронте

ЈЕДАН од састанака које амбасадор САД у Босни и Херцеговини Морин Кормак заједно са шефом Делегације Европске уније у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ Ларсом-Гунаром Вигемарком одржава с бх. политичким актерима, завршен је вечарас у резиденцији америчке амбасаде у Сарајеву.

Америчко-европски представници разговарали су овог пута с лидером Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудином Радончићем.

У изјави новинарима, Радончић није износио више детаља о темама сусрета, изузев што је уопштено рекао да је било ријечи о политичкој ситуацији у БиХ, а одговарајући на новинарска питања, додао да је разговарано и о измјенама Изборног закона те Закона о кривичном поступку. У актуелној политичкој констелацији у БиХ, у којој изостаје договор домаћих актера о тим питањима, Радончић тврди да његова странка „никад није била проблем“ и нада се да до рјешења ипак може доћи.

Амбасадори Кормак и Вигемарк нагласили су да међународна заједница неће наметати рјешења за ове проблеме бх. политичким лидерима јер је искључиво на њима да дођу до компромиса који ће одговарати свакој странци и сваком грађанину БиХ.

„Ово нису никакви нови дејтонски разговори“, рекао је Вигемарк, наглашавајући да његово и присуство амбасадорице Кормак искључиво значи намјеру Сједињених Држава и Европске уније да помогну и подрже у проналажењу рјешења прихватљивих за босанскохерцеговачке народе, односно рјешења која ће добити већинску подршку у Парламенту.

По ријечима амбасадора Кормак, Сједињене Државе и Европска унија сматрају да рјешења постоје, али треба да их дефинишу домаћи актери.

У данашњем сусрету с лидером Савеза за бољу будућност БиХ разговарано је о низу врло битних питања за БиХ, као што су Закон о кривичном поступку, Закон о сукобу интереса те потреба за реформом Изборног закона, казала је Кормак.

Шеф Делегације ЕУ најавио је да ће разговори с бх. политичким лидерима бити настављени, а један од учесника биће и предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић.

Кормак и Вигемарк разговарали су прије неколико дана и с представницима Странке демократске акције, Социјалдемократске партије БиХ и Демократске фронте.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар