Вијести Федерација/БиХ

Кришто: Бошњаци морају знати да у БиХ ништа није могуће без хрватског народа

УПОЗОРИЛА ДА ЏАФЕРОВИЋ НА ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА БиХ ГЛЕДА СА ПОЗИЦИЈА СИЛЕ
  • „Измјене Изборног закона су неминовне и морају бити спроведене у складу са начелима легитимног представљања конститутивних народа у колективним тијелима власти као што су Предсједништво БиХ и Дом народа“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋА Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто (ХДЗ) поручила је да је унитарна БиХ, како је виде бошњачке странке, апсолутно немогућа, те да њена будућност зависи од измјена Изборног закона.

Кришто је истакла да је од Уставног суда БиХ очекивала одлуку по њеном захтјеву за оцјену уставности одредби Устава Федерације БиХ, а не да тражи мишљење ОХР-а.

Она је упозорила да бошњачки политичари, међу којима предњачи замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић (СДА), гледају на одлуку Уставног суда са позиције силе и надмоћи, а не са правног становишта.

– Овим путем поручујем да се у оваквој БиХ ништа не може догодити без воље једног конститутивног народа – хрватског народа. То је оно на чему ћемо истрајати, јер је то у интересу хрватског народа – нагласила је Кришто.

Она је навела да је очито да се на сваки могући начин врши притисак на Уставни суд да се та одлука пролонгира.

– Једноставно је немогуће у овом случају избјећи позитивну одлуку Уставног суда, имајући на уму све оно што је раније донио као одлуку приликом оспоравања одредби Изборног закона – објаснила је Кришто за „Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Она сматра да су измјене Изборног закона неминовне и да морају бити спроведене у складу са начелима легитимног представљања конститутивних народа у колективним тијелима власти као што су Предсједништво БиХ и Дом народа.

Кришто је рекла да би најбоље рјешење за излаз из ове кризе био договор унутар БиХ, без уплитања међународног фактора.

Према њеним ријечима, коначну одлуку не може донијети ни Централна изборна комисија БиХ, већ једино парламент БиХ, путем измјена Изборног закона.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар