Вијести Свијет

Курц: За Аустрију је приоритет приступање ЕУ балканских земаља, посебно Србије и Црне Горе

БЕЧ ЖЕЛИ И НОВУ ПОЛИТИКУ ПРЕМА МИГРАНТИМА И БОЉЕ ЧУВАЊЕ СПОЉНИХ ГРАНИЦА УНИЈЕ

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц изјавио је данас да Аустрија планира да искористи овогодишње предсједавање ЕУ за помјерање фокуса европског блока са размјештања избјеглица унутар Уније на спречавање даљих таласа њихових долазака, као и да ће се међу приоритетима наћи и улазак Западног Балкана у ЕУ, посебно наглашавајући Србију и Црну Гору, преноси Ројтерс.

„Наш циљ је веома јасан – да у Европи не треба да буде само спорења о размјештању (избјеглица), већ коначно и о промјени фокуса ка обезбеђивању спољних граница“, казао је Курц на конференцији за медије о приоритима шестомјесечног предсједавања које ће Аустрија 1. јула преузети од Бугарске.

На новинарско питање каква рјешења има на уму, Курц је казао да је једна од опција проширење мандата Европске агенције за границе и Обалску стражу (Фронтекс), али да има и других, а да ће све зависити од разговора са лидерима ЕУ на самиту о миграцији и безбједности заказаном за 20. септембар ове године.

„Међу другим приоритетима аустријског предсједавања налазе се промовисање конкурентности Европе и рад на приступању Унији балканских земаља, посебно Србије и Црне Горе“, навео је Курц.

Предсједавање Аустрије ЕУ у другој половини ове године биће „е-предсједавање“, најављено је у Бечу.

То ће бити први пут да једна земља, која предсједава ЕУ, неће штампати документа, већ ће их објављивати на онлајн порталу.

Аустрија од 1. јула преузима шестомјесечно предсједавање ЕУ од Бугарске и то у „врелој фази“ преговора око Бреxита.

Још прије преузимања предсједавања, аустријска влада намјерава да, 6. јуна, одржи сједницу у Бриселу.

Главни приоритети аустријског предсједавања биће безбједност, посебно борба против илегалне миграције и радикализације, али и европска перспектива земаља Западног Балкана.

Самит ЕУ, како је најављено, биће одржан 20. септембра у Салцбургу, а не у Бечу, јер влада жели да у предсједавање укључи и друге покрајине.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар