Вијести Свијет

Лондон тражи да Србија нормализује односе са „државом Косово“ без мијењања границе

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ИНСИСТИРА НА МЕЂУСОБНОМ ПРИЗНАЊУ „СУВЕРЕНИХ ДРЖАВА“

Министарство спољних послова Британије

ВЕЛИКА Британија саопштила је да је против промјена граница на Балкану и да би Србија и Косово требало да ријеше проблем узајамним признањем.

Портпарол британског министарства спољних послова рекао је јуче да је „нормализација односа Србије и Косова кључна за безбједност, стабилност и напредак ове земље и ширег региона“, пренио је Политико.

„Ова влада вјерује да би то требало да буде основа признавања независних суверених држава у оквиру њихових тренутних граница“, рекао је портпарол британског министарства спољних послова.

Промјени границе између Србије и Косова изричито се раније овог мјесеца успротивила њемачка канцеларка Ангела Меркел, али је ове недјеље иступила мање изричито по том питању наводећи да подржава све разговоре који воде ка нормализацији односа Србије и Косова, али да територијални интегритет има битну тежину.

Савјетник Беле куће за националну безбједност Џон Болтон рекао је прошле недјеље да САД не искључују територијалне корекције између Србије и Косова, послије чега је Европска комисија саопштила да Београду и Приштини треба дати простор да се договоре о садржају споразума о нормализацији односа.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар