Вијести Свијет

„Македонци немају везе са Александром, њихови коријени су словенски и албански“

ЦИПРАС УВЈЕРЕН ДА ЋЕ „ЕПИТЕТ УЗ НАЗИВ МАКЕДОНИЈА“ БИТИ ВЕЛИКА ПОБЈЕДА ГРЧКЕ

Алексис Ципрас и Јанис Бутарис

ПРЕМИЈЕР Грчке Алексис Ципрас је преговоре о називу Македоније који се данас воде у Њујорку, оцијенио као критичне и осјетљиве и рекао да би „велика побједа“ било ако Грчка „постигне да се дода епитет називу ‘Македонија’ „.

„Бранимо национални став“, рекао је Ципрас послије састанка с градоначелником Солуна Јанисом Бутарисом коме је изразио подршку јер су га прошлог викенда екстремни десничари и шовинисти напали и повриједили због либералних ставова.

Називајући „будалама“ критичаре преговора с Македонијом, премијер је нагласио да „ништа не предајемо, него покушавамо да вратимо нешто што су други предали прије 70 година“.

„Наши сјеверни сусједи више од 70 година имају државни ентитет који је био унутар југословенске федерације, а потом је независна држава, назван ‘Македонија’, носећи без икаквих одредница назив који се односи на антички грчки свијет и на огромну културну баштину грчке Македоније. То враћамо, и то није лако“, подвукао је Ципрас.

Додао је да Македонци „немају везе са Александром Великим и тим историјским коренима. Њихови коријени су словенски и албански, и они то признају“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар