Вијести Свијет

Макрон национализам назвао лепром која се шири Европом

ПОЗВАО ФРАНЦУЗЕ ДА ВОЛЕ ЕВРОПУ У ВРИЈЕМЕ КАДА ЈЕ „МНОГИ МРЗЕ“

ФРАНЦУСКИ предсједник Емануел Макрон осудио је данас „лепру која се шири“ Европом: „препорођени национализам, затворене границе које неки предлажу“ и оне који „издају чак и азил“, али истовремено наводећи да није могуће „примити све“.

Макрон је у говору неколико дана пред самит ЕУ, кључан за питање миграната, осудио и „дјелиоце лекција“ који му „објашњавају да треба да прими све који желе“, а да притом не виде „фрактуре у француском друштву“.

Он је бранио своју миграторну политику због које Француска „не мора да црвени“ као „пут који је увијек тежи јер нико није задовољан али и одговорнији од оних који се играју страховима“.

„Тражим од вас да у овим тешким временима у којима живимо, нимало не одустајете од љубави према Европи. И причам вам веома озбиљно. Многи је мрзе (Европу), али они је мрзе одавно и ви видите како се шире, као лепра, широм Европе, у земљама за које смо мислили да је немогуће да се поново појаве. И пријатељи и сусједи говоре лоше ствари и ми смо се навикли“, рекао је Макрон током посјете Бретањи.

Француски лидер је рекао да жели да земља „очува националну кохезију“, али истовремено и одржи своју традицију примања имиграната и давања азила.

Бета

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар