Вијести

Милић: У јануару ће доћи до највећег усклађивања пензија са зарадама

ДИРЕКТОР ФОНДА ПИО МЛАДЕН МИЛИЋ: ТРЕБА ДА ДОСТИНУ 50 ОДСТО ПЛАТА
  • Навео да Српска има 318.050 пријављенних осигураника (запошљених) и 265.800 пензионера и то је однос 1,20 према један, што је на нивоу Хрватске, док је то у Словенији 1,47 према један

ДИРЕКТОР Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић рекао је да би у јануару наредне године требало да услиједи највеће усклађивање раста пензија у Републици Српској од три и по одсто, тако да пензије достигну ниво од 50 одсто просјечне плате.

„Наплата доприноса за пензијско-инвалидско осигурање биљежи годишњи раст од шест одсто при чему прилив нових пензионера опада и ове године ће износити мање од три хиљаде. То је још јако висока стопа, од 1,4 на постојећи број пензионера, а препоручљиво је да то буде испод један одсто“, навео је Милић.

Он је за Радио Републике Српске нагласио да је опредјељење Владе да су пензионери приоритет када је ријеч о исплати из Буџета.

Милић је подсјетио да су од 2013. године, када је извршено прво редовно годишње усклађивање пензија према новом закону, према параметрима оствареним у 2012. години, до данас пензије увећане у номиналном износу за непуних 25 одсто, што је далеко бржи раст у односу на раст просјечних плата у Српској.

Директор Фонда ПИО је нагласио да исплата пензија од преласка на трезорски систем пословања не касни ни дана за 265.800 корисника, односно да се пензије исплаћују до 10. у мјесецу.

Милић је додао да просјечна пензија износи 382 КМ.

„Имамо 57,5 одсто корисника права на старосну пензију, 28 одсто на породичну, те око 14 одсто на инвалидску. Из мјесеца у мјесец расте проценат корисника старосне, а смањује се број оних који имају право на породичну и инвалидску пензију, што је добро“, прецизирао је Милић и додао да је Фонд ПИО Републике Српске, када се посматра структура остварених права на годишњем нивоу, раме уз раме са најразвијеним земљама Европе.

Према његовим ријечима, годишње се оствари око 1.000 инвалидиских пензија, док је до 2010. на годишњем нивоу остваривано и до 3.000.

Милић је прецизирао да се највише инвалидиских пензија остварује на основу малигних обољења и да тај број расте из године у годину и износи 26 одсто, након чега слиједе кардиоваскуларна и душевна обољења.

Он је рекао да инвалидска пензија никада није виша и повољнија у односу на старосну.

Говорећи о односу запослених и пензионера, Милић је навео да Српска има 318.050 пријављенних осигураника и 265.800 пензионера и то је однос 1,20 према један, што је на нивоу Хрватске, док је то у Словенији 1,47 према један.

„Мали број земаља може се похвалити иоле повољним односом у структури осигураника и корисника права“, додао је Милић.

Он сматра да би проблем ријешило повећање стопе наталитета.

Милић је поручио да Фонд никога не тјера у пензију, већ му је у интересу да радници што дуже раде.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар