Вијести Свијет

На челу прелазне владе Сјеверне Македоније – Албанац Таљат Џафери

ПОСЛАНИЦИ ОПОЗИЦИОНЕ ВМРО-ДПМНЕ ОДБИЛИ ДА ГЛАСАЈУ И НАПУСТИЛИ САЛУ
  • Парламентарни избори треба да буду одржани 8. маја ове године, заједно са другим кругом предсједничких избора, док ће први круг избора за предсједника те земље бити одржан 24. априла

ПОСЛАНИЦИ македонског Собрања изгласали су данас Таљата Џаферија за премијера прелазне владе Сјеверне Македоније.

За њега је гласало 65 од 111 присутних посланика, троје гласало је против, а уздржаних није било, преноси Телма.

Посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ раније су напустили салу и нису учествовали у гласању.

Џафери, први Албанац на функцији предсједника владе Сјеверне Македоније, заклетву је положио пред посланицима Собрања, након оставке претходне владе коју је предводио Димитар Ковачевски.

Бојан Маричић би требало да буде први потпредсједник владе и потпредсједник за европска питања у саставу прелазне владе, док ће министар за политички систем и односе међу заједницама бити Артан Груби, преноси Плусинфо.

Досадашњи премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски је у четвртак поднио оставку, након чега су отворени процеси за формирање техничке владе која би требало да омогући спровођење парламентарних избора 8. маја.

Парламентарне странке у Скупштини Сјеверне Македоније договориле су почетком децембра да парламентарни избори буду одржани 8. маја ове године, заједно са другим кругом предсједничких избора, док ће први круг избора за предсједника те земље бити одржан 24. априла.

Ковачевски је тада рекао да ће 100 дана прије избора или 28. јануара бити формирана техничка влада и да ће бити испоштован раније постигнути договор да премијер буде из редова најутицајније партије Албанаца ДУИ – Демократске уније за интеграције.

Према договореним датумима, предизборна кампања ће у Сјеверној Македонији почети 4. априла, а избори ће бити расписани крајем фебруара.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар