Вијести Свијет

Одлазак америчких трупа са Окинаве тражило 70.000 Јапанаца

ОСТРВО ЧИНИ МАЊЕ ОД 1 ОДСТО ТЕРИТОРИЈЕ ЈАПАНА АЛИ ЈЕ НА ЊЕМУ 74 ОДСТО АМЕРИЧКИХ ВОЈНИХ ОБЈЕКАТА
  • На Окинави се тренутно налази око 26.000 америчких војника и официра. Плус: 19.000 чланова њихових породица и цивила који раде за Пентагон на том јапанском острву

НА ОКИНАВИ је око 70.000 људи дошло на акцију протеста против премештања америчке авио-базе на други крај своје префектуре.

Japan Times је објавио да државни врх у Токију – упркос томе што се премештању не противи само становништво острва већ и локална власт – не одустаје од померања базе „Футема“ са једног на други крај Окинаве.

Учесници протеста су акламацијом прихватили декларацију којом се званични Токио позива да одустане од премјештања базе. Међутим, то у декларацији није најважније.

Становници Окинаве захтјевају да америчке трупе потпуно напусте њихово острво.

Демонстранти су, иначе, одали пошту свом недавно преминулом гувернеру – Такеши Онаги – који је упорно тражио уклањање „Футеме“ са Окинаве.

Протесту је присуствовао и замјеник гувернера, Кичиро Јахана, који је окупљенима обећао „наставак борбе за измјештање Футеме са острва“.

Влада у Токију има везане руке јер су и јавни и тајни уговори са Вашингтоном и даље на снази.

Окинава чини мање од 1 одсто територије Јапана, али се на њој налази 74 одсто америчких војних објеката и више од половине свих трупа у Јапану.

На Окинави се тренутно налази око 26.000 америчких војника и официра.

Плус: 19.000 чланова њихових пиородица и цивила који раде за Пентагон на том јапанском острву.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар