Вијести Странке

Пандуревић: Додиков став према `трећем ентитету` носи ризик распакивања Дејтона

„ЗБОГ ЧЕГА ПОЛОВИНУ СУВЕРЕНИТЕТА У ПАРЛАМЕНТУ БиХ ПРЕТВАРАТИ У ТРЕЋИНУ?“
  • „СДС нема ништа против да се у оквиру Устава Федерације, који је дио Вашингтонског споразума, изврши реорганизација кантона, уколико се то стране у Федерацији договоре, али неће дозволити задирање у дејтонски Устав БиХ“

СРПСКА демократска странка најоштрије осуђује залагање Милорад Додика за стварање трећег ентитета, јер то значи потпуно распакивање Дејтонског мировног споразума и дерогацију Републике Српске, тврди потпредсједница СДС-а Александра Пандуревић.

Истакла је да је стварање трећег ентитета немогуће без промјена Устава БиХ те да би за собом отворило и питање прекомпозиције ентитетског гласања у Представничком и Дому народа.

„Који је то Додиков интерес да половину суверенитета у парламенту БиХ, који сада има РС жртвује за трећину“, пита Пандуревић.

Овако радикална измјена Дејтонског споразума, сматра она, значила би отварање Пандорине кутије и стављање ван снаге Дејтонског мировног споразума.

„То значи да нас више ни гаранти Дејтона не би могли заштитити, јер он више не би постојао. Додик треба јавности у РС да објасни зашто проблеме из Вашингтонског споразума којим је успостављена муслиманско-хрватска федерација, како се тада звала, пребацује у Дејтонски споразум, стављајући на коцку опстанак РС“, тврди Пандуревић.

Потпредсједница СДС-а истиче да СДС нема ништа против да се у оквиру Устава Федерације, који је дио Вашингтонског споразума, изврши реорганизација кантона, уколико се то стране у Федерацији договоре, али да неће дозволити задирање у дејтонски Устав БиХ.

„Додик треба да зна да никада неће добити двотрећинску већину из РС да формира трећи ентитет и уништи Републику Српску. Није ми јасно зашто се он више бори за трећи ентитет од Хрвата у БиХ и зашто је агент хрватских националних интереса на штету српских“, казала је Пандуревић.

Чудна је, каже, „та Додикова симбиоза с Хрватском”.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар