Вијести

Петронијевић: Дошли смо до нових доказа – спремамо захтјев за поновно суђење

КАРАЏИЋЕВА ОДБРАНА ЗАТРАЖИЋЕ РЕВИЗИЈУ КРАЈЕМ 2019. ИЛИ ПОЧЕТКОМ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ
  • Адвокат Горан ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Одбрана посједује озбиљан пакет докумената добијених од тужилаца у вријеме када је већ било касно да се искористе у процесу

ОДБРАНА бившег предсједника РС Радована Караџића спрема се да крајем ове или почетком 2020. године уложи захтјев за поновно суђење због новооткривених доказа, казао је за ТАСС Горан Петронијевић, један од Караџићевих адвоката.

„Спремамо захтјев за поновно суђење. Ревизија је могућа ако одбрана или тужиоци наиђу на нове доказе или чињенице који нису били познати адвокатима оптужбе или одбране у време изрицања пресуде првостепеног или другостепеног суда, а који би могли да озбиљно утичу на судску пресуду“, казао је Петронијевић руској агенцији.

Он је рекао да одбрана посједује „озбиљан пакет докумената добијених од тужилаца у вријеме када је већ било касно да се искористе у процесу“ и додао да је „95 одсто свих доказа било у посједу тужилаца“.

„Они су били у обавези да их предају и нама, али је, када су то коначно учинили, било прекасно, није било прилике да искористимо те доказе током суђења“, навео је Петронијевић.

Он је оцијенио да не постоји крајњи рок за одбрану да поднесе захтјев за ревизију процеса.

„Покушаћемо да изанализирамо пресуду што је прије могуће, анализираћемо накнадно и откривене доказе што је прије могуће. Али, нећемо бити у прилици да завршимо тај посао прије краја ове или почетка наредне године“, казао је Петронијевић и додао да одбрана има неколико хиљада докумената које треба да анализира.

ТАСС подсјећа да је Караџић у Хашком трибуналу у марту 2016. осуђен на 40 година затвора, прије свега због масакра у Сребреници, да би након жалбе одбране, 20. марта ове године пресуда преиначена у доживотни затвор.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар