Вијести

Побједник Грмечке кориде бик Бризан Анте Микулића из Широког Бријега

МАНИФЕСТАЦИЈА ЗБОГ КОРОНА-ОГРАНИЧЕЊА ОДРЖАНА БЕЗ ПУБЛИКЕ
  • Српска општина Оштра Лука обиљежила свој дан и славу, Светог пророка Илију, и надметањем у спортским дисциплинама

БИК Бризан, власника Анте Микулића из Широког Бријега, побједник је овогодишње Грмечке кориде која је данас одржана на Поповића брду код Оштре Луке, али без публике.

Ове године изостао је народни збор и музика, ту су били само страствени коридари и власници бикова и свега три борб, довољне да се традиција дуга готово два и по вијека настави.

“Дружење на првом мјесту, мада волим побиједити. Фино сам дочекан и увијек је тако, али побједа је побједа. Важна нам је свима љубав према овим животињама које узгајамо”, рекао је Микулић.

Због још актуелних епидемиолошких мјера, у овогодишњој кориди учествовала су само четири бика, чији су власници били из Мркоњић Града, Широког Бријега и Посушја, а борбе су одржане без публике.

Начелник општине Оштра Лука Драган Мастикоса изјавио је новинарима да је циљ и значај ове манифестације окупљање Сањана.

“С обзиром на то да су на снази мјере окупљања до 120 грађана, ми нисмо могли као веће локалне заједнице да организујемо веће окупљање, тако да смо се данас окупили да се традиција бодљаве бикова настави и то у само три борбе четири бика у тешкој категорији”, рекао је Мастикоса.

Предсједник Организационог одбора 249. Грмечке кориде Милан Поповић изјавио је да се ова манифестација дуже од двије деценије одржава на Поповића брду и да су се на овакав корак одлучили, будући да је ријеч о традицији која ће ускоро прославити и два и по вијека постојања.

“Сматрали смо да је то тако вриједна традиција коју не треба прекидати и коју би неке веће европске земље искористиле за своју промоцију и представљање свијету као ненадмашну на овим просторима”, рекао је Поповић.

Општина Оштра Лука покровитељ ове манифестације дуги низ година од када је измјештена са Грмеча на Поповића брдо.

Традиционалном борбом бикова и надметањем у спортским дисциплинама завршени су овогодишњи Илиндански дани којима општина Оштра Лука обиљежава свој дан и славу, Светог пророка Илију.

Грмечка корида се на Међеђем брду одржавала до деведесетих година прошлог вијека, а кад се српски живаљ 1995. године иселио из Санског Моста и оформио општину Српски Сански Мост, данас Оштру Луку, пренио је ту традицију и почела се одржавати на Поповића брду од 1997. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар