Вијести

Полугодишња сједница Савјета безбједности УН о БиХ – 15. маја

ЈОШ СЕ НЕ ЗНАЈУ НИ САТНИЦА НИ ДНЕВНИ РЕД ТОГ РЕДОВНОГ ЗАСЈЕДАЊА
  • На ванредном засједању СБ УН о БиХ, одржаном 30. априла, стални руски представник у УН, Василиј Небензја, рекао да Москва никад неће прихватити такву резолуцију јер није у сагласности са Дејтонским споразумом, с обзиром да један од ентитета, који чине БиХ, није дао своју сагласност

САВЈЕТ безбједности УН одржаће редовну полугодишњу дебату о ситуацији у БиХ 15. маја, наведено је у званичном распореду Савјета за овај мјесец.

За сада није објављен дневни ред нити сатница састанка.

Претходни, ванредни састанак Савјета о ситуацији у БиХ одржан је у уторак, 30. априла.

Представници Русије заказали су ванредну сједницу Савјета безбједности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић учествовала је у раду сједнице у складу са правилом 39 Привременог пословника Савјета, док су БиХ, Хрватска и Србија учествовале према правилу 37.

На сједници се обратио и Кристијан Шмит, чије именовање није потврдио Савјет безбједности УН.

Коспонзори резолуције су и међурегионална група земаља, укључујући БиХ, Француску, Словенију и САД.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији под називом „Међународни дан сјећања на геноцид у Сребреници 1995“, требало је да буде одржано данас, али је одгођено за неки каснији датум.

Стални руски представник у УН Василиј Небензја рекао је да Русија никад неће прихватити такву резолуцију јер није у сагласности са Дејтонским споразумом, с обзиром да један од ентитета, који чине БиХ, није дао своју сагласност. Он је, такође, рекао да ће нацрт резолуције дестабилизовати земљу.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар