Вијести

Посланик у Кнесету Владимир Белиак: НДХ је имала законе који су били геноцидни

УСТАШКИ РЕЖИМ ЈЕ БРИЖЉИВО ОДАБРАО МЈЕСТО ЗА СВОЈ СИСТЕМ КОНЦЛОГОРА
  • Израелски министар здравља Јули ЕДЕЛШТАЈН: „Никада више, истакао је он, не смије се поновити оно што се десило у Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату

ПОСЛАНИК у израелском Кнесету Владимир Белиак изјавио је данас у Доњој Градини да је систем јасеновачких логора био фабрика смрти и да је усташка власт имала законе који су били геноцидни.

Он је истакао да не смију бити заборављене жртве јасеновачког система логора које су мучки и звјерски убиле усташе у Другом свјетском рату.

Белиак је подсјетио да је усташка власт била типична фашистичка организација.

Сјећање на звјерски убијене Србе, Роме и Јевреје је гаранција да жртве неће бити заборављене“, рекао је Белиак у Спомен-подручју Доња Градина гдје су данас положени вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Министар здравља Израела Јули Еделштајн рекао је да не смију бити заборављени Срби, Јевреји и Роми који су мучки убијани у Доњој Градини и у систему логора Јасеновац.

Чињеница је да је усташки режим пажљиво изабрао овај систем логора јер људи из њих нису могли да побјегну. Сви заједно морамо чувати сјећање на наше најмилије“, рекао је Еделштајн.

Никада више, истакао је он, не смије се поновити оно што се десило у Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар