Вијести

Повећање наталитета је за Србе највећи национални интерес

ДЕМОГРАФ ДРАШКО МАРИНКОВИЋ: МОРА НАС БИТИ ВИШЕ ДА БИ МЛАДИ О(П)СТАЛИ НА ОВОМ ПРОСТОРУ
  • Има нас мање сваким даном, све смо старији и са одливом младих радно способних наши губици су све већи. Наш дефицит у овом смислу од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених

ДЕМОГРАФ Драшко Маринковић сматра да је наталитет тренутно водећи национални интерес, те питање стратешког опредјељења свих претходних, садашњих и будућих власти Републике Српске.

„Наталитет је наше национално питање. Морамо се окупити сви, без обзира на политичко, религијско и етничко опредјељење у смислу националног идентитета. Морамо водити рачуна о томе да нас буде више како бисмо омогућили младима у будућности да остану на овом нашем простору“, рекао је Маринковић.

Он је указао на то да је у Републици Српској једно вријеме било запостављено стручно мишљење о овој проблематици.

„Политика је посљедњих мјесеци покушала да укључи науку и струку. Мислим да је направљен добар потез да се и струка сад пита и да политичари послушају мало струку шта треба урадити у неко догледно вријеме“, истакао је Маринковић.

Он каже да је споран попис становништва из 2013. године, а ако би се жељело говорити о стварном броју становника на овом простору требало би увести јединствен регистар становништва Републике Српске који би пратио егзатне податке о томе колико се људи одсељава са овог простора.

„Има нас мање сваким даном, све смо старији и са одливом младих радно способних наши губици су све већи. Наш дефицит у овом смислу од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених“, рекао је Маринковић вечерас за „Алтернативну телевизију“ .

Када је ријеч о комплетној демографској слици Републике Српске у посљедњих 20 година, Маринковић каже да статистика показује да се број становника смањује из године у годину, што је посљедица све нижег природног прираштаја становништва и одласка становништва у иностранство.

Говорећи о документу „Демографски развој и популациона политика Републике Српске“, који је раније представљен институцијама Републике Српске, он је појаснио да тај документ говори о позитивном тренду, јер статистика показује да је у Републици Српској у 2018. години рођено за 229 дјеце више него у 2017.

„Осим недовољног рађања дјеце, наш велики проблем је морталитет који је у порасту у посљедњих 10 година, те одлазак младих у иностранство“, истакао је Маринковић.

Он је рекао да се прва група мјера у овом документу односи на финансијску помоћ и подстицај рађања, а друге мјере су нематеријалне природе и говоре о томе да се ускладе рад и родитељство, те да се треба бавити репродуктивним здрављем становништва.

Маринковић је прецизирао да се трећа група мјера односи на политику према миграцијама, четврта на политику према старењу, пета према популационој обуци и медијима, шеста група мјера је посвећена локалној самоуправи, док у седму групу спадају такозване остале мјере – институционалне измјене и законске регулативе, те остале мјере које могу подстицати рађање.

„Ово је само оквир мјера популационе политике и Влада Републике Српске мора одлучити за који систем мјера ће се одлучити“, рекао је Маринковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар