Вијести Главно

Прерушени Хашки трибунал није одобрио Младићевим адвокатима још 90 дана за жалбу

КАКО И ДА ОДОБРИ КАД ЖАЛБЕНИМ ВИЈЕЋЕМ ПРЕДСЈЕДАВА АМЕРИКАНАЦ ТЕОДОР МЕРОН
  • Пресуда генералу Ратку Младићу написана је на 2.541 странци и садржи чак 18.211 фуснота што је чини најобимнијом у историји Трибунала

ЖАЛБЕНО вијеће судског Механизма у Хагу одбило је данас захтјев одбране Ратка Младића да јој се рок за жалбу на првостепену пресуду продужи за још 90 дана, јер сматра да није поткрепио захтјев новим агрументима који су били усвојени у децембру.

Младић је 22. новембра 2017. осуђен на доживотни затвор, а према Статуту Хашког трибунала (сада Механизма) рок за жалбу је 30 дана од изрицања пресуде.

У одлуци која је достављена медијима, жалбено веће подсјећа да је Младићу 22. децембра, на његов захтјев продужен рок за жалбу за 90 дана, односно до 22. марта.

Иако се тужилаштво у Хагу новом захтјеву није противило, већ је тражило да се у случају да суд одобри додатно продужење рока одбрани, исто продужење односи и на тужилаштво, жалбено вијеће је заузело став да Младићев захтјев није оправдан.

Младићеви адвокати су тражили продужење времена за жалбу због, како су навели, недостатка ресурса и количине неопходног посла у вези са поднесцима који се тичу Младићевог здравственог стања.

Одбрана је првобитно тражила продужење рока за пет мјесец, али је добила три.

У саставу жалбеног вијећа, којим предсједава судија Теодор Мерон, су судије Кармел Адијус, Лиу Дакун, Симор Пантон и Приска Матимба Њамбе.

Пресуда Младићу садржи 2.541 страну са чак 18.211 фуснота што ту пресуду чини најобимнијом у историји Трибунала.

Младићеви браниоци су раније најавили да ће се жалити на свих 10 тачака оптужнице по којима је Младић осуђен, од укупно 11, пошто је по једној тачки ослобођен оптужби.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Hag-odbio-Mladicev-zahtjev-za-produzenje-roka-za-zalbu/468135

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар