Вијести Свијет

Превремени парламентарни избори у Сјеверној Македонији – 12. априла 2020.

ПЕНДАРОВСКИ: ПРИХВАТАМО СВАКУ ПРОМЈЕНУ У ПРОЦЕСУ ПРЕГОВАРАЊА О ЧЛАНСТВУ У ЕУ
  • Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски након састанка рекао је да су превремени избори неминовност након дебакла који је доживјела влада Зорана Заева

ПОЛИТИЧКИ лидери Сјеверне Македоније договорили су се да превремени избори буду одржани идуће године 12. априла.

Договор је постигнут на састанку код предсједника Македоније Стеве Пендаровског који је сазван поводом одлуке Европске комисије да не одреди датум за почињање приступних преговора.

Премијер Зоран Заев рекао је послије састанка да су се водеће политичке партије договориле да је датум за изборе који највише одговара 12. април, осам мјесеци пре истека четворогодишњег мандата парламента.

Према договору из Пржина, техничка влада треба да буде формирана 3. јануара идуће године и Заев треба тада да поднесе оставку.

Он је рекао да је СДСМ предложио да се избори одрже 22. или 29. децембра, али је опозиција нагласила да у таквим околностима нема 100 дана техничке владе, па су се заједно сагласили да избори буду одржани у априлу.

„Једногласан став је да су наш циљ евроатлантске интеграције. Не прихватамо никакву замјену и то остаје као наша аспирација. Остајемо на путу који носи демократију и владавину права“, рекао је Заев.

На састанку су учестововали лидери шест парламентарних политичких партија, три из власти и три из опозиције.

Договор је да прво треба да се испуни стратешки циљ Македоније, а то је формално приступање НАТО.

Пендаровски је рекао да лидери политичких партија немају ништа против евентуалне промјене методологије у преговорима за чланство у ЕУ, или било какве ревизије процеса током преговарања, на чему инсистира Француска.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски након састанка рекао је да су превремени избори неминовност након дебакла који је доживјела влада Зорана Заева.

Француска, уз подршку Данске и Холандије, строго се противила преговорима о чланству, и позвала за измену процедуре пријема нових чланова у ЕУ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар