Вијести Свијет

Русија подигла царине на америчке машине за путеве, нафтну и гасну опрему, алате…

УВОДИЋЕ И ДОДАТНЕ ЦАРИНЕ ЈЕР САДА НАДОКАЂУЈЕ САМО ШЕСТИНУ ШЕТЕТЕ КОЈУ СУ ЈОЈ НАНИЈЕЛЕ САД

И РУСИЈА је повећала царине на увоз одређених производа из САД у распону од 25 до 40 одсто, као одговор на америчке тарфе на увозни челик и алуминијум које је у марту увео Вашингтон, саопштило је данас руско Министарство за економски развој.

„Компензационе мјере се примењују кроз додатне, више стопе увозних дажбина у распону од 25 до 40 одсто на цијену увезене робе. Примјењиваће се на одређену америчку робу за коју постоји алтернативни производ произведен у Русији”, рекао је министар Максим Орешкин, преноси агенција ТAСС.

Прије свега, како је прецизирао, ове царине се односе на одређене врсте машина за изградњу путева, на нафтну и гасну опрему, алате за обраду метала и бушење камена, као и на оптичка влакна.

У саопштењу Министарства је наведено да би Русија у року од три године могла да уведе додатне царине на увоз робе из САД-а, као мјеру одмазде, с обзиром на то да актуелне контрамјере Москве не амортизују у потпуности штету нанијету руским извозницима изазвану поступцима америчких власти.

„Штета коју трпе руски извозници због америчких трговинских ограничења процјењује се на 537,6 милиона долара. То је износ додатних трошкова које руски добављачи морају да плаћају у САД-у. Наше повећане царине на садашњем нивоу покривају само дио штете – 87,6 милиона долара”, рекао је министар Орешкин, према саопштењу Министарства.

Додао је да је то надокнада на коју Русија има право према правилима Свјетске трговинске организације (СТО), а да ће остатак компензационих мјера Русија моћи да уведе у року од три године од ступања на снагу повећаних тарифа у САД – то јест 21. марта 2021. године, или ако СТО објави да америчке мјере нису у складу са правилима те организације.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар