Вијести

Салкић не мирује: Позива Инцка да опет крене против Српске и Додика

НАПИСАО ДА „ДЕШАВАЊА У РС ДОБИЈАЈУ ОЗБИЉНЕ РАЗМЈЕРЕ И ПРИЈЕТЕ НАРУШАВАЊУ МИРА“
  • Врх Републике Српске оптужио и за кршење Устава Босне и Херцеговине и за „сепаратистичке активности“. Па додао: „Плод таквог системског дјеловања, иза којега стоје Влада РС и предсједник РС, јесте озбиљна политичка, вјерска, а однедавно и (пара)војна радикализација овога дијела Босне и Херцеговине. Бојим се да у наредној фази такав тренд неће бити могуће зауставити без посљедица“
  • Рамиз Салкић се – у заносу приписивања Милораду Додику и Влади РС свих могућих зала и свега чега се муслиман у њему могао досјетити – ипак прерачунао и самораскринкао. Написао је Инцку да Додиково дјеловање тобоже подстиче Србе да колективно „санкционирају све оне који другачије мисле – дакле Бошњаке“. Јер, Салкић фактички тврди да сви Бошњаци мисле друкчије него сви Срби, а то ипак није могуће. Уосталом, откуд Салкић зна шта мисле сви Бошњаци и откуд му право да говори у име свих Бошњака?

РАМИЗ Салкић, потпредсједник Републике Српске, упутио је писмо Валентину Инцку, високом представнику у Босни и Херцеговини, у којем наглашава да дешавања у РС у посљедње вријеме добијају озбиљне размјере и пријете нарушавању мира.

„У више наврата информисао сам Вас, али и друге, како домаће тако и међународне институције и организације, о стању у РС. Упозоравао сам на озбиљно кршење људских права, кршење Устава и закона у овоме ентитету, кршење права на језик и образовање, кршење права на избор мјеста живљења (права на повратак) кроз провођење дискриминације при запошљавању, кршење Устава РС – члана 97. о равноправној заступљености конститутивних народа у институцијама ентитета…“, истакао је Салкић у писму.

Републику чији је потпредсједник Салкић оптужује и за кршење Устава Босне и Херцеговине и „сепаратистичке активности које системски проводи власт у РС“:

„Плод таквог системског дјеловања, иза којега стоји Влада РС и предсједник РС, јесте озбиљна политичка, вјерска, а однедавно и (пара)војна радикализација овога дијела Босне и Херцеговине. Бојим се да у наредној фази такав тренд неће бити могуће зауставити без посљедица“.

Салкић тврди да му се ограничавају могућности да дјелује „по својој слободној вољи, према савјести, поштујући Устав и законе“:

„До кулминације је дошло 13. фебруара 2018. године, када сам добио отворене пријетње од стране Милорада Додика, предсједника РС. Он ми је поручио да ‘пазим шта причам и да се сам дисциплинирам’, дао је и популистичку изјаве да ће ме санкционирати, умањењем плаће, изазивајући на тај начин код грађана српске етничке припадности супериорност, револт и усмјеравајући њихову реакцију тако да и они санкционирају све оне који другачије мисле – дакле Бошњаке. Овакво дјеловање може довести до озбиљних посљедица“, написао је Салкић у писму високом представнику.

Вољеном Инцку је још написао:

„Због тога Вас позивам да подузмете мјере које су Вама на располагању, како би се обуздао систем и појединци који не желе трајни мир у Босни и Херцеговини. Овим путем изражавам озбиљну забринутост за развој ситуације у повратничким заједницама. Ако предсједник ентитета може упућивати пријетње првопозионираном Бошњаку у овоме ентитету, шта онда могу очекивати остали грађани несрпске етничке припадности. Поготово то забрињава Бошњаке повратнике у свјетлу посљедњих догађаја и покретања процеса набавке веће количине наоружања за полицију, која је скоро једнонационална. То може произвести стање страха, психозе и потакнути исељавања Бошњака. Обавеза свих нас је да такву могућност спријечимо“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар