Вијести

Салкић: Неуставно је да ћирилица буде нормирана као главно писмо у Републици Српској

БОШЊАЧКИ ПОТПРЕДСЈЕДНИК РС СМАТРА И ДА ОНА НЕМА ПРАВО НА ИСТИ НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ СА СРБИЈОМ
  • Рамиз САЛКИЋ: „Не могу они тек тако себи узимати за право да усклађују законодавство с Србијом. Међународна заједница не жели да преузме одговорност прописану Дејтонским споразум. Зато радикални екстремисти који данас управљају ентитетом РС то користе и проводе своје сепаратистичке активности“

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Рамиз Салкић оцијенио је да су потпуно неуставне најаве по којима би ћирилица била нормирана као главно писмо у РС, чиме би тај ентитет у образовном систему слиједио Србију.

„У Уставу тог ентитета јасно је дефисано да су и ћирилица и латиница службена писма, као што је регулирано и да су службени језици – језик хрватског, српског и бошњачког народа“, рекао је Салкић за Фену подсјетивши да актулена власт у РС не дозвољава Бошњацима да свој језик зову како они то желе те намећу назив бошњачки.

Стога, каже, више ништа не изненађује од извршне власти РС, која се показала као „мајстор дискриминације и апартхејда у образовном процесу”.

„Они не поштују закон, нити Устав, и у то су дубоко огрезли. Нажалост, видјели су и да им то пролази, па настављају с том праксом“, упозорио је потпредсједник РС.

Најаве из РС да ће имати јединствени наставни план и програм са Србијом, Салкић је оцијенио немогућим, јер су у РС Бошњаци и Хрвати конститутиван народ, а у Србији нису.

„Не могу они тек тако себи узимати за право да усклађују законодавство с Србијом. У БиХ имамо на снази Дејтонски мировни споразум, којег се морају придржавати представници власти, док међународна заједница не жели да преузме одговорност прописану тим споразум. Зато радикални екстремисти који данас управљају ентитетом РС то користе и проводе своје сепаратистичке активности“, рекао је Салкић Фени.

Поједини медији су, позивајући се на незваничне изворе, објавили да се у РС припрема законско рјешење, којим би свим институцијама и установама било прописано обавезно кориштење ћирилице, скоро дословно преписано из припреманог новог закона у Србији.

Тиме би били испуњени и закључци из још неусвојене декларације о заштити српског језика и културе коју су у јулу прошле године најавили предсједници Србије и РС.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар