Вијести Свијет

Шеф холандске дипломатије: Слагао сам да сам чуо како Путин говори о „Великој Русији“

ПРИЗНАО И ДА СЕ НИКАДА НИЈЕ СРЕО СА РУСКИМ ЛИДЕРОМ, АЛИ САДА ЛАЖОВ ТВРДИ ДА ЈЕ СВЕ ЧУО ИЗ „ДРУГЕ РУКЕ“
  • Халбе ЗЕЈЛСТРА тврдио 2016. да је Владимир Путин рекао да би „велика Русија“ обухватила Русију, Бјелорусију, Украјину и балтичке земље „а да би било добро имати и Казахстан“

ХОЛАНДСКИ министар спољних послова Халбе Зејлстра признао је данас да је лагао када је 2016. године рекао да је чуо коментаре руског предсједника Владимира Путина о плановима за „велику Русију“.

Током предизборне кампање прије двије године, Зејлстра је рекао да је 2006. године био у Путиновој дачи када је чуо како лидер Кремља говори о плановима за „велику Русију“ која би, наводно, обухватила и неке руске сусједе.

Међутим, данас је Зејлстра признао да никада није био на састанку с Путином и да је за наводни Путинов коментар чуо „из друге руке“, преноси Ројтерс.

„Тај разговор је заиста одржан и неко ко му је присуствовао рекао ми је шта је предсједник Путин казао о великој Русији“, саопштио је данас холандски министар, након што је у интервјуу холандском дневнику „Де Волкскрант” признао да је лагао.

Зејлстра је, у говору 2016. године који је снимљен камером, рекао да је Путин у тадашњем одговору навео да би „велика Русија“ обухватила Русију, Бјелорусију, Украјину и балтичке земље „а да би било добро имати и Казахстан“.

„Био сам у задњем дијелу просторије, али сам јасно могао да чујем Путинов одговор на питање о томе шта сматра великом Русијом“, рекао је Зејлстра 2016. године на тадашњем скупу своје Народне партије за слободу и демократију, која предводи нову холандску владу.

Данашње признање шефа холандске дипломатије објављено је уочи његовог састанка с руским министром спољних послова Сергејем Лавровим који је заказан за сриједу, напомиње британска агенција.

Односи између Русије и Холандије су, иначе, захладнили откако је авион малезијске авиокомпаније МХ17 срушен јула 2014, са 196 холандских држављана у летјелици, наводи Ројтерс.

Холанђани су окривили Русе за обарање тог авиона и истрагу фокусирали на идентификовање осумњичених којима ће се судити у Холандији.

Опозиционе странке су позвале на дебату о Зејлстрином положају, али је премијер Март Руте рекао да иако је Зејлстра направио „велику грешку“, он остаје поуздан члан владе и не мора да подноси оставку.

Руте је, у изјави новинарима, рекао и да не сматра да су се односи с Русијом додатно погоршали.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар