Вијести РС и матица

Шешељ: Одржаћемо скуп у Хртковцима, а хрватску заставу ћу газити и даље

„БИЋЕ ТО МИРАН ПОЛИТИЧКИ СКУП – РАДИКАЛСКИ ЂУРЂЕВДАНСКИ УРАНАК“
  • Лидер СРС био изненађен питањима да ли се то  заиста догодило: „Пет-шест стражара је реаговало. Отимали су заставу из наших руку, рвали се са нама. Чланови делегације су чули када сам им опсовао `мајку усташку`. Чуо је и онај Србин међу њима. Па, чему онда ова галама ако смо све измислили? Било би изванредно да смо измислили а будале населе, али нисмо… Зашто су се онда вратили у Загреб, само због нашег саопштења?“
  • „Ми нећемо признати хрватску усташку заставу док траје окупација РСК. И да бог да нам се десница рука осушила ако икада заборавимо Крајину. Ту смо заклетву положили на гробу Ранка Вујића, председника СРС за Крајину. Али, ту заклетву су положили и бивши српски радикали, који су тада били са нама, и нека воде рачуна“

ЛИДЕР Српске радикалне странке Војислав Шешељ оцијенио је данас да полиција нема никаквог основа да забрани најављени митинг радикала 6. маја у Хртковцима и додао да је скуп уредно пријављен и да ће бити одржан.

„Скуп је уредно пријављен, имаћемо редарску службу и то ће бити миран политички скуп. Ђурђевдански радикалски уранак… Као што је миран скуп био и 1992. године, ни тада није било инцидената. Нема разлога за забрану“, рекао је Шешељ на конференцији за новинаре у Скупштини Србије на питање како коментарише захтеве да се забрани скуп који је заказан на 26. годишњицу митинга након којег је иследило исељавање Хрвата из тог војвођанског села, за шта је осуђен на десет година затвора у Хагу.

Одговарајући на питање да ли очекује да му након те пресуде одузму мандат у републичком парламенту, Шешељ је рекао да не види разлог за то, с обзиром да је он ту казну већ одслужио и да се то на њега не односи.

Он је рекао да остаје да се види да ли ће против њега бити вођен поступак за гажење хрватске застава испред Скупштине Србије и вријеђања хрватске делегације, због које је и прекинута званична посјета, али да он вјерује да све српске патриоте и часни Срби подржавају оно што су урадили он и посланик СРС Филип Стојановић.

Шешељ је новинарима детаљно описао ток инцидента, рекавши да је покушао да исцјепа заставу испред скупштине али да му то није успјело, па је онда бацио заставу на земљу и темељно изгазио.

Лидер СРС је био изненађен питањима да ли се то заиста догодило, и као потенцијалне свједоке навео пет или шест радника обезбјеђења који су покушали да га спријече, затим чланове хрватске делегације који су морали да чују његове увреде, а такође је новинаре упутио да од полиције затраже снимак сигурносне камере.

„Пет-шест стражара је реаговало. Отимали су заставу из наших руку, рвали се са нама. Чланови делегације су чули када сам им опсовао `мајку усташку`. Чуо је и онај Србин међу њима. Па, чему онда ова галама ако смо све измислили? Било би изванредно да смо измислили а будале населе, али нисмо… Зашто су се онда вратили у Загреб, само због нашег саопштења? Невероватно ми је да сумњате да се десило, али ефекат је солидан – све и да није било ништа“, рекао је Шешељ.

Он је додао да је изненађен што се након његовог поступка „дигла кука и мотика“ и што су реаговали и предсједник и премијерка и предсједница Скупштине.

„Каже председник да се не може извргавати руглу застава ниједне суверене земље. Е, може! Јер је под том заставом спроведена агресија на Републику Српску Крајину и протерано је 200.000 Срба а ко зна колико побијено. Тој застави се не може одавати поштовање. Зато ћемо је и даље пљувати, газити и палити јер је то застава хрватске усташке државе“, рекао је Шешељ.

Шешељ је, такође, негирао тврдње премијерке да је тај инцидент пореметио динамику односа Србије и Хрватске и оцјенио да ти односи одавно нису били динамичнији него што су сада.

„Ми нећемо признати хрватску усташку заставу док траје окупација РСК. И да бог да нам се десница рука осушила ако икада заборавимо Крајину. Ту смо заклетву положили на гробу Ранка Вујића, председника СРС за Крајину. Али, ту заклетву су положили и бивши српски радикали, који су тада били са нама, и нека воде рачуна“, рекао је Шешељ.

Он је негирао да су Хрвати протјеривани из Србије за време рата и додао да је било случајева да су људи размјењивали куће и станове са Србима из Хрватске, али да су Хрвати ту редовно боље пролазили.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар