Вијести Свијет

Си: Само социјализам може обезбиједити велику ренесансу кинеске нације

УПОЗОРИО ТАЈВАН ДА МУ НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ДОЗВОЉЕНО ДА СЕ РЕАЛНО ОТЦЈЕПИ
  • На затварању годишњег засједања националног парламента Си ЂИНПИНГ рекао: „Кина никада неће жртвовати интересе других земаља зарад сопственог развоја. Само они који имају навику да пријете другима виде друге као пријетњу. Нико не треба да погрешно разумије ни да искривљује искрене жеље и дјела кинеског народа за допринос миру и развоју човјечанства”

ПРЕДСЕДНИК Кине Си Ђинпинг рекао је данас, неколико дана послије реизбора у парламенту, да „само социјализам може спасити Кину“.

Си, који се сматра најмоћнијим кинеским лидером у посљедњих четврт вијека, у говору на затварању годишње сједнице парламента утврдио је водећу улогу Комунистичке партије Кине.

„Историја је доказала и наставиће да доказује да само социјализам може спасити Кину. Само развојем социјализма с кинеским карактеристикама моћи ћемо да постигнемо велику ренесансу кинеске нације“, рекао је Си.

Кинески лидер, ком је парламент одобрио временски неограничену власт, навео је да изузетни успон земље у посљедње четири деценије „није пријетња“ ни за кога.

„Кина никада неће жртвовати интересе других земаља зарад сопственог развоја. Само они који имају навику да пријете другима виде друге као пријетњу. Нико не треба да погрешно разумије ни да искривљује искрене жеље и дјела кинеског народа за допринос миру и развоју човјечанства“, рекао је Си.

У новом упозорењу Тајвану, острву које се фактички отцијепило 1949, Си је изјавио да Кина никада неће прихватити отцјепљење ниједног дијела своје територије.

„Дјела и маневри усмјерени на подјелу земље су осуђени на пропаст“, изјавио је он.

САД су недавно усвојиле закон којим се високим функционерима дозвољава да посјећују Тајван, и обратно. Пекинг се сматра јединим легитимним представником Тајвана и не дозвољава контакте тајванске владе са страним земљама.

Сљедеће године биће обиљежено 70 година од оснивања Народне Републике Кине.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар