Вијести Свијет

Сноуден: Саудијце је на Кашогија могла навести израелска компанија Група НСО

„ПОСТОЈИ ВЕЗА ИЗМЕЂУ ЊЕНОГ СОФТВЕРА PEGASUS И УБИСТВА У САУДИЈСКОМ КОНЗУЛАТУ У ИСТАНБУЛУ“

УЗБУЊИВАЧ Едвард Сноуден, бивши програмер америчке Националне безбједносне агенције, који се налази на листи тражених лица у САД а има уточиште у Русији, рекао је да постоји веза између убиства саудијског новинара Џамала Кашогија и саудијског коришћења софтвера Pegasus израелске компаније Група НСО чије је седиште у Херцлији крај Тел Авива.

Сноуден је ту компанију окарактерисао као „најгору од најгорих” међу компанијама које се баве сајбер надгледањем, рекавши да је „цео бизнис заснован на идеји развоја средстава за дигиталну крађу”.

Он је рекао да постоји разлог због кога вјерује да је Pegasus софтвер повезан с убиством Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

„Како су знали које су му намјере? Како су одлучили да је он неко против кога морају да дјелују, да је вриједан ризика?”, упитао је Сноуден, додавши да су телефон и контакти једног Кашогијевог пријатеља баговани коришћењем софтвера који је креирала израелска компанија али да се не зна ланац посљедица јер компанија то никада неће коментарисати.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар