Вијести

Шпански судија Хашког трибунала: Доживотни затвор Караџићу нема везе са људскошћу

ХОСЕ РИКАРДО ДЕ ПРАДА СОЛЕАНСА ГЛАСАО ПРОТИВ ПРЕСУДЕ – БИО ЗА 40 ГОДИНА ЗАТВОРА

ЈЕДАН од двојице судија Међународног механизма за кривичне трибунале у Хагу који је био против доживотне казне Радовану Караџићу, Шпанац Хосе Рикардо де Прада Солеанса (62), објаснио је у издвојеном мишљењу да сматра да га је требало осудити на 40 година, јер „казна у било ком трајању не може изгубити своју људскост“, што се дешава с доживотном.

„Првостепена пресуда од 40 година представља дуготрајну казну ако се упореди с тртајањем људског живота. Казна у било ком облику не смије изгубити своју људскост, и то је оно што одређује разлику између законски цивилизованог одговора и племенске освете“, написао је Де Прада, преносе данашње „Вечерње новости“.

Де Прада је постао судија 1986. године, а радио је у Кривичном одјељењу Националног суда Шпаније специјализованог за организовани криминал, тешку корупцију, ратне злочине и тероризам.

Од 2005. до 2007. године био је судија Апелационог суда већа БиХ, гдје је осудио тројицу Срба због злочина против човјечности, а од 2011. године је судија Механизма у Хагу.

Други судија који није гласао за доживотну казну Караџићу био је Португалац Иво Нелсон де Каирес Батиста Роса.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар