Вијести Свијет

Србија и Турска потписале нови споразум о слободној трговини

ИСТИ ДОКУМЕНТ ПОБОЉШАВА И ЗАШТИТУ ИНВЕСТИЦИЈА – ПОТПИСАЛИ ГА ЉАЈИЋ И ЗЕЈБЕКЧИ

НОВИ Споразум Србије и Турске о слободној трговини и Споразум о подстицању и заштити инвестиција данас су у Анкари потписали потпредсједник Владе Србије и министар трговине Расим Љајић и министар економије Турске Нихат Зејбекчи.

Текст Споразума о слободној трговини парафиран је током званичне посјете Србији предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у октобру прошле године, а данашњим потписивањем стварају се услови за ратификацију у парламентима двију земаља, а потом и за почетак примјене, наводи се у саопштењу.

Захваљујући новом Споразуму о слободној трговини, по први пут ће бити омогућен бесцарински извоз из Србије на турско тржиште 5.000 тона говеђег меса годишње, као и дефинисаних квота сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, сјемена сунцокрета и појединих врста пекарских производа.

Такође ће бити удвостручене квоте за извоз одређених врста смрзнутог поврћа и сувих шљива из Србије у Турску.

Током састанка са министром Зејбекчијем, Љајић је затражио да се и прије ратификације споразума о слободној трговини омогући извоз одређене количине меса на турско тржиште.

Зејбекчи је рекао да ће се тражити одговарајући правни основ, како би се овом захтјеву Србије изашло у сусрет.

Министарство трговине Србије је процијенило да се потписивањем Споразума о подстицању и заштити инвестиција ствара предуслов за долазак нових инвеститора из Турске у Србију, јер се побољшавају услови њиховог пословања.

Љајић се у Анкари састао и с потпредсједником Владе Турске Мехметом Шимшеком, и с министром за европске послове Омером Челиком.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар