Вијести РС и матица

Стефановић: Лаже Приштина да се ИК Интерпола сложио да се расправља о „пријему Косова“

УКАЗАО ДА ЋЕ ДНЕВНИ РЕД ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ ИНТЕРПОЛА БИТИ УТВРЂЕН ТЕК У ОКТОБРУ
  • Небојша СТЕФАНОВИЋ: Србија ће поново подсјетити све чланице Интерпола да је, у складу Резолуцијом СБ УН 1244, Косово и Метохија територија Србије и као таква не може бити дио Интерпола

МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да су апсолутно нетачне тврдње приштинских званичника да су се скоро сви учесници расправе на сједници Извршног комитета Интерпола заложили да се тзв. Косова разматра на Генералној скупштини и да представљају притисак на чланове Извршног комитета и то у тренутку док сједница још траје.

Стефановић је, у изјави за Тањуг, појаснио да је ријеч о састанку на коме се не доноси коначна одлука о дневном реду предстојеће Генералне скупштине Интерпола која ће бити одржана у Чилеу, већ само се чланови Извршног комитета упознају са захтјевом.

Коначни дневни ред, као и одлука да ли ће се апликација такозваног Косова уопште наћи на сједници Генералне скупштине, биће познати тек два дана прије засједања, тачније у октобру, истакао је Стефановић.

„Упркос оваквим недопустивим притисцима на чланове Извршног комитета, наставићемо снажно да се боримо да заштитимо међународно право и наше националне интересе. Бранићемо суверенитет Србије, али и интегритет Интерпола“, подвукао је министар.

Стефановић је истакао да пораз у Дубаију приштинским званичницима очигледно није био довољан сигнал да притисци не могу да буду јачи од међународног права и правила Интерпола.

„Настављамо правну борбу, коју никада нисмо ни прекинули. Све чланице Интерпола ћемо још једном упознати зашто је политизација ове организације лоша по њен будући рад, али и по целокупну безбедност у свету“, навео је он.

Стефановић је рекао да ће Србија поново подсјетити све чланице Интерпола да је, у складу Резолуцијом СБ УН 1244, Косово и Метохија територија Србије и као таква не може бити дио Интерпола.

„Такође, упознаћемо све са „Кореловом резолуцијом“, коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола на заседању у Пекингу 2017. године, а која прописује да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати чланице Интерпола, што такозвано Косово свакако није“, рекао је Стефановић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар