Вијести Свијет

Стерџен: Чим прође пандемија – Шкотска ће одржати нови референдум о независности

ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА ТВРДИ ДА ЛОНДОН И ЕНГЛЕСКА НЕМАЈУ НИ ЈЕДАН ДЕМОКРАТСКИ РАЗЛОГ ДА СЕ ПРОТИВЕ
  • Никола СТЕРЏЕН тврди да је потребан нови референдум и зато што је Велика Британија напустила ЕУ, па Шкоти морају да одлуче да ли више вриједи да остану у Уједињеном Краљевству

ПРЕДСЈЕДНИК владе Шкотске Никола Стерџен обећала је да ће Лондон присилити да пристане на још један референдум о независности Шкотске. Упркос томе што су се томе већ супротставили у Енглеској.

Стерџен, која је лидер Шкотске националне партије (СНП), објаснила је да јој је сада приоритет борба против посљедица пандемије ковид-19.

„Када се ова криза заврши, народ Шкотске мора бити у могућности да изабере своју будућност. Британске власти немају ни један демократски разлог да блокирају право Шкота на избор властите будућности“.

Њена СНП ће у новом саставу шкотског парламента имати 64 мјеста (једно мање од већине). Конзервативци су су освојили 31, а лабуристи 22 мјеста.

У Шкотској је 2014. године већ одржан референдум о независности. Тада је више од 55 одсто Шкота гласало за останак у Великој Британији.

Стерџен тврди да је потребан нови референдум и зато што је Велика Британија напустила ЕУ, па Шкоти морају да одлуче да ли више вриједи да остану у Уједињеном Краљевству.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар