Вијести Свијет

Столтенберг за пријетњу НАТО прогласио и руско ратовање у Сирији против Исламске државе и Ал Каиде

ИЗЈАВИО ДА ЋЕ АЛИЈАНСА ПОБОЉШАТИ СВОЈЕ „ОДБРАМБЕНЕ СПОСОБНОСТИ ЗБОГ СВЕ АГРЕСИВНИЈЕ РФ

Генерални секретар НАТО Јенс СТОЛТЕНБЕРГ у интервјуу њемачком листу „Велт“ : „Желимо вјеродостојно одвраћање. Не желимо рат. Наш циљ је деескалација. Важно је да сједнемо за сто и разговарамо једни с другима“

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да западна војна алијанса мора да побољша своје одбрамбене способности и спремност за дјеловање, имајући у виду, како је навео, „све агресивније и непредвидивије акције Русије“.

У објављеном интервјуу њемачком листу „Велт“, Столтенберг је рекао да очекује да ће њемачка канцеларка Ангела Меркел и други лидери НАТО усвојити такав приступ на наредном самиту овог љета, с обзиром на опасност да би Русија могла да постепено стави већи нагласак на нуклеарно оружје у својој доктрини, вјежбама и новим војним способностима.

„Мислим да ће се канцеларка Меркел и њене колеге суочити с новим одлукама на самиту НАТО у јулу у Бриселу. Морамо бити будни и одлучни“, рекао је Столтенберг за недјељно издање њемачког листа, преноси Ројтерс.

Лидер НАТО је прошле недјеље оптужио Русију за покушаје да дестабилизује Запад новим нуклеарним оружјем, сајбер нападима и тајним акцијама, укључујући тровање бившег руског двоструког агента и његове кћерке у британском граду Солсберију.

„Увијек може да учинимо више и сада о томе морамо да размислимо. Догађај из Солсберија, по свој прилици, слиједи шаблон који годинама опажамо – Русија постаје све непредвидивија и агресивнија“, рекао је Столтенберг у интервјуу.

Уз то, он је поручио да је НАТО увијек спреман да одговори када је нека од савезница војно нападнута.

„Желимо вјеродостојно одвраћање. Не желимо рат. Наш циљ је деескалација“, истакао је Столтенберг.

Навео је и да би се „хибридно ратовање“ могло наћи на агенди наредног састанка Савјета НАТО и Русије, указавши на све већу употребу такозваних „хибридних тактика“ као што су војници без ознака.

„Важно је да сједнемо за сто и разговарамо једни с другима“, закључио је Столтенберг, позвавши Русију да поштује споразуме о контроли нуклеарног наоружања.

Генерални секретар НАТО је, као доказ руске пријетње, навео припајање Крима 2014, подршку проруским снагама у Украјини, војно присуство у Молдавији и Грузији, мијешање у западне изборе и учешће у сиријском рату, напомиње британска агенција.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар