Вијести Свијет

Свекинески народни конгрес једногласно: Сију нови петогодишњи мандат шефа државе

ЗА ПОТПРЕДСЈЕДНИКА КИНЕ ИЗАБРАН ЊЕГОВ БЛИЗАК САРАДНИК ВАНГ ЋИШАН

СВЕКИНЕСКИ народни конгрес данас је једногласно изгласао реизбор Сија Ђинпинга за предсједника Кине.

Ројтерс преноси да је гласање, у присуству новинара, обављено у Великој хали народа у центру Пекинга и да је кинески парламент био препун делегата лојалних владајућој Комунистичкој партији Кине.

Агенција подсјећа да је прошле недјеље Свекинески народни конгрес подржао промјену устава те земље којом су укинута ограничења предсједничке власти која је била лимитирана на два узастопна мандата, што Сију омогућава да на челу Кине остане доживотно.

За потпредсједника Кине изабран је Ванг Ћишан, Сијев блиски савезник и бивши секретар Централне комисије за инспекцију дисциплине, главног тела кинеских власти за борбу против корупције.

Кинески парламент усвојио је и план реорганизације владе који омогућава спајање регулаторних тијела за банкарски и сектор осигурања, даје нова овлашћења управним тијелима попут централне банке и предвиђа формирање нових министарстава.

ТАСС преноси да је поновни избор за предсједника Кине Сију Ђинпингу честитао руски предсједник Владимир Путин.

„Одлука Свекинеског народног конгреса још један је доказ Вашег великог ауторитета, признање Ваших достигнућа у обезбјеђивању динамичног друштвеног и економског развоја земље, заштите њених интереса у међународној арени”, поручио је Путин.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар