Вијести Свијет

Терезу Меј ће наредних дана покушати да оборе – посланици њене партије

НЕЗАДОВОЉНИ СУ ЊЕНОМ СТРАТЕГИЈОМ ПРЕМА БРИСЕЛУ ПОВОДОМ БРЕГЗИТА
  • Британска премијерка сматра да би останак Сјеверне Ирске у царинској унији и јединственом тржишту уколико не буде пронађено друго рјешење, „значио настанак царинске границе у Ирском мору која би уништила интегритет Уједињеног краљевства“

БРИТАНСКА премијерка Тереза Меј поновиће данас своје противљење европском приједлогу за рјешавање проблема ирске границе послије Брегзита, и изнијети увјерење да је споразум о разлазу веома близу, саопштено је из њеног кабинета.

Преговори Лондона и Брисела о условима разлаза запели су на питању границе између Ирске, чланице ЕУ, и британске Сјеверне Ирске послије изласка Велике Британије из ЕУ 29. марта 2019.

Обе стране желе да избјегну успостављање физичке границе али им се гледишта о начинима да се то постигне разликују и нису успјели да постигну сагласност на самиту 17. и 18. октобра.

„Као што сам рекла прошле недјеље, не можемо прихватити први приједлог о ‘бекстопу'“, наводи се у одломцима из премијеркиног говора који су прослијеђени медијима.

Према њеним ријечима, тај „бекстоп“, који предвиђа останак Сјеверне Ирске у царинској унији и јединственом тржишту уколико не буде пронађено друго рјешење, „значио би настанак царинске границе у Ирском мору и уништио би интегритет Уједињеног краљевства“.

„Вјерујем да ниједан британски премијер то не би могао да прихвати. Ја свакако не могу“, наводи се у говору.

Меј ће такође навести да је споразум о разлазу „95 одсто“ готов, упркос блокади око ирске границе.

Према наводима британских медија, посланици британских конзервативаца спремају се да током слиједеће недјеље покушају обарање премијерке, незадовољни њеном преговарачком стратегијом.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар