Вијести Свијет

Томпсону суд одобрио да широм Хрватске пјева са покличем „За дом спремни!“

ПРЕКРШАЈНИ СУД У СЛУЊУ ЗАКЉУЧИО ДА ТИМЕ НЕ ПОДСТИЧЕ НИ НАЦИОНАЛНУ НИ ВЈЕРСКУ МРЖЊУ
  • Даворин КАРАЧИЋ, адвокат Марка Перковића Томпсона, након доношења пресуде рекао: „И што се мене тиче, евентуална срамота тог поздрава испрана је у Домовинском рату, а препоручио бих свима да се већ једном окану НДХ, јер ова Хрватска је све оно што НДХ није била“

ПЈЕВАЧ Марко Перковић Томпсон данас је у Прекршајном суду у Слуњу ослобођен оптужбе да је реметио јавни ред и мир када је током извођења пјесме „Бојна Чавоглаве“ на прослави годишњице војно-полицијске акције „Олуја“ 2017. године у Слуњу узвикнуо „За дом спремни!“.

Прершајни суд, како стоји у пресуди, сматра да Томпсон тиме „није подстицао мржњу на темељу националне или вјерске припадности“, и то иако је то био службени поздрав „тоталитарног режима НДХ и њене фашистичке идеологије“, пренијела је агенција ХИНА.

Ни на читање пресуде данас, као ни на рочиште с извођењем доказа, нису дошли представници тужилаштва и Полицијске станице Слуњ, нити је ико најавио жалбу, за шта је рок осам дана.

Томпсонов адвокат Даворин Карачић је по објављивању ослобађајуће пресуде изјавио новинарима да је одлука суда потврда да је одбрана доказала да се узвик „За дом спремни!“ у склопу пјесме „Бојна Чавоглаве“ не може тумачити једнозначно и искључиво повезивати с тоталитарним режимом НДХ“.

То су, нагласио је, „стихови у контексту величања Домовинског рата“, тим прије што окривљени Томпсон „није споменуо ни НДХ, ни усташе“, нити је тада било „непримјерене симболике, ни величања НДХ“.

„У Домовинском рату то је био израз бунта и позив на мобилизацију, борбени поклич за плашење непријатеља и тај ‘За дом спремни’ нема никакве везе с оним који велича НДХ“, рекао је Карачић.

„И што се мене тиче, евентуална срамота тог поздрава испрана је у Домовинском рату, а препоручио бих свима да се већ једном окану НДХ, јер ова Хрватска је све оно што НДХ није била“, рекао је новинарима Карачић и поново одбацио било какву повезаност тог поклича из пјесме свога брањеника с „тоталитарним, фашистичким и срамотним режимом НДХ“, пренијела је ХИНА.

На концерту у Слуњу су новинарске екипе снимиле скандирање усташких поздрава и пјевање непримјерених пјесама, одјећу и заставе дијела публике с усташким поздравом „За дом спремни“, гласно скандирање те пароле, што нико није прекидао чак ни током говора министра хрватских бранитеља Томе Медведа.

Пјесма „Бојна Чавоглаве“ коју је пјевао Томпсон, почиње узвиком „За дом спремни!“ због чега је 2016. године, на прослави „Олује“ у Книну, Томсон био прекршајно новчано кажњен.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар