Вијести

Трифковић: Америка форсира Албанце, Њемци Хрвате, а неоосманизам прави зелену трансверзалу

УПОЗОРИО ДА СРБИ НИСУ ДОВОЉНО СВЈЕСНИ СВОГ ПОЛОЖАЈА НА БАЛКАНУ
  • На трибини „Геополитика Балкана у вртлогу новог хладног рата”, одржаној синоћ у Добоју, оцијенио да Србија неће приступити ЕУ, јер стално постављање нових временских рокова за улазак постаје већ трагикомично, „а шаргарепа увек измиче”

АНАЛИТИЧАР Срђа Трифковић сматра да Срби нису довољно свјесни свог положаја на Балкану и да један од утицаја у овом региону, такозвани евроазијски, који би требало да се на њих ослања, није довољно артикулисан.

Трифковић је указао на још три утицаја на Балкану – атлантистички који се ослања на Албанце, германско-континенталистички који се ослања на Хрвате и неоосмански који се пројектује путем „зелене трансверзале”.

Он наводи да је у дводеценијској еуфоричној пропаганди европског пута Србије замагљено то да Србе у кључним земљама ЕУ не воле јер „германско срце старе Европе третира Србе као реметилачки фактор и према њима има цивилизацијски и културолошки отклон”.

Трифковић је на трибини „Геополитика Балкана у вртлогу новог хладног рата”, одржаној синоћ у Добоју, оцијенио да Србија неће приступити ЕУ, јер стално постављање нових временских рокова за улазак постаје већ трагикомично, „а шаргарепа увек измиче”.

Он каже да хладни рат никада није престао у перцепцији кључних доносилаца одлука у западном свијету, прије свега САД које Русију доживљавају као геополитичког ривала, а Србе као руске потенцијалне савезнике и продужену руку на овим просторима, који у таквим односима имају судбину колатералне штете.

„Политика великих сила према овом подручју условљена је геополитичким векторима”, рекао је Трифковић.

Срђа Трифковић је докторирао историју на Универзитету Саутхемптон у Енглеској. Од 1999. је спољнополитички уредник америчког мјесечника „Крониклз” и српског часописа „Геополитика”.

Аутор је низа књига. Од 2012. године предаје међународне односе на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци.

https://srpskainfo.com/srbi-nisu-dovoljno-svjesni-svog-polozaja-u-regionu/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар