Вијести Федерација/БиХ

У БиХ из Сирије стигло седам мушкараца, шест жена и 12 дјеце

МУШКАРЦИ ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА ПРИДРУЖИВАЊЕ СТРАНИМ ПАРАВОЈНИМ ФОРМАЦИЈАМА И ТЕРОРИЗАМ

СЕДАМ мушкараца, шест жена и 12 дјеце из БиХ, који су се налазили у камповима у Сирији, стигли су у четвртак у БиХ, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Шест жена и дјеца су, по доласку на Међународни аеродром Сарајево, прошли одговарајуће провјере Граничне полиције БиХ, пружена им је неопходна помоћ, а након тога су транспортовани у прихватни центар због даљих прегледа и пружања медицинске помоћи.

„Заједно са овом групом дошло је и седам мушкараца, који су ратовали на страни терористичких организација у Сирији и Ираку. Сви су предати у даљу надлежност Тужилаштва БиХ. У припреми за повратак бх. држављана из Сирије посљедњих неколико мјесеци интензивно су сарађивале бројне надлежне институције, министарства, полицијске и сигурносне агенције из БиХ и међународни партнери. Здравствене и социјалне службе у БиХ такође су дале допринос овој сарадњи“, саопштено је из Министарства безбједности БиХ које је изразило захвалност свим укљученим министарствима и агенцијама у БиХ, а посебно Америчкој влади и Амбасади САД у Сарајеву за подршку и помоћ у спровођењу предузетих активности.

Министарство безбједности БиХ ће у сарадњи са међународним партнерима наставити да прати ситуацију у камповима у Сирији, гдје се налази још извјестан број жена, дјеце и мушкараца из БиХ.

Тужилаштво БиХ је раније саопштило да су држављани БиХ осумњичени за тероризам у притвору.

Осумњичени су под истрагом због кривичних дјела «организовање терористичке группе», «противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама» и «тероризам», саопштено је из Тужилаштва БиХ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар