Вијести

Вехабовић: Мислим да шанси нема да апелација СДА дође до Европског суда за људска права

ВЈЕРУЈЕ ДА ЋЕ ПРОЋИ СЛИЧНО КАО ЗАХТЈЕВ СУЛЕЈМАНА ТИХИЋА ИЗ 2004.

СУДИЈА Суда за људска права у Стразбуру, Фарис Вехабовић, прокоментарисао је намјеру Странке демократске акције да пред Уставним судом Босне и Херцеговине покрене правну процедуру којом ће се размотрити уставност назива Републике Српске и кратко је поручио да „мисли да нема шанси“.

„Мислим да шанси нема – нити да дође до Европског суда. Мислим да, иако није захвално давати било какве процјене за одлуке судова, али држећи се до сада неке судске праксе, мислим да је и ту осуђено на неуспјех“, рекао је Вехабовић за телевизију „Н1″.

Као један од разлога за неуспјех је навео супремацију једних одредби на друге одредбе Устава које Уставни суд већ рјешава.

Како каже, то се десило 2004. године када је по захтјеву Сулејмана Тихића, некадашњег предсједника Странке демократске акције, расправљано о стварима о којима се послије изјаснио Европски су за људска права.

Како истиче, постоји пракса да Уставни суд заузме став да нема супремације између појединих дијелова одредби Устава.

Сљедећи могући разлог неуспјеха, Вехабовић види у начину како је случај „Сејдић-Финци“ доспио до Европског суда. Према његовим ријечима, овај случај је доспио до овог суда тек онда када су испцрпљени сви претходни правни механизми.

Подсјетио је да сваки грађанин Босне и Херцеговине има право да покрене процедуру пред Европским судом за људска права уколико сматра да му је ускраћно неко право, па и онда када је у питању назив ентитета.

Сматра да би било незахвално рећи да ли ће овај суд икада расправљати о случају назива једног ентитета, додајући да ће о томе дати став у суду ако то буде случај.

(Н1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар