Вијести РС и матица

Вукићевић: Србија сматра да Дејтон може да функционише и да није потребан „Дејтон два“

„ДЕКЛАРАЦИЈА СРБИЈЕ И СРПСКЕ О ОПСТАНКУ СРПСКОГ НАРОДА НИЈЕ УПЕРЕНА НИ ПРОТИВ КОГА“

ОДЛАЗЕЋИ амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић рекао је да је став Србије да постоји један Дејтон и да свака промјена тог споразума и уставно-правног уређења захтијева апсолутну сагласност три народа у БиХ.

Вукићевић је додао да Србија сматра да Дејтон може да функционише и да није потребан „Дејтон два“.

„Ако нема сагласности сва три народа у вези са промјенама, ми ништа не бисмо хтели да прихватимо. Поготово не прихватамо наметнута решења“, рекао је Вукићевић за „Независне новине“.

Он је објаснио да заједничка декларација Србије и Српске о опстанку српског народа треба да учврсти идентитет Срба, језик, културу и писмо, те да није уперена ни против кога.

Када је ријеч о специјалним паралелним везама Републике Српске и Србије, Вукићевић је истакао да је Српска за Србију битан дио БиХ. „Увек ћемо поклањати апсолутно велику пажњу Републици Српској и бити уз њу и њен народ“, додао је Вукићевић.

Он је у вези са изградњом ауто-пута Сарајево-Београд истакао да је од велике користи свако умрежавање саобраћајне инфраструктуре са БиХ, поготово са њеним источним дијелом, „који је стварно запостављен“.

Вукићевић је истакао да економска размјена Србије и БиХ око 1,7 милијарди евра, са тенденцијом раста.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар