Вијести Свијет

Заев: Ако на референдум изађе 1.000.000, а 600.000 буде против – од договора са Грчком неће бити ништа

ИНДИРЕКТНО ПОЗВАО ВМРО-ДПМНЕ ДА НЕ АГИТУЈЕ ЗА БОЈКОТ РЕФЕРЕНДУМА

МАКЕДОНСКИ премијер Зоран Заев поручио је да и ако изостане договор, референдум о споразуму Атине и Скопља о новом имену те бивше југословенске републике и промјени устава, биће организован без најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

Заев је на конференцији за новинаре изразио увјерење да ће парламент до 30. јула одлучити о расписивању референдума.

Нагласио је да представници опозиције морају да кажу који је њихов став у погледу референдума и да ли ће грађане позвати на бојкот или ће их позвати да изађу и изјасне се према свом нахођењу.

То је њихово право, али је дужност свих да се осигура да је тај процес буде успјешан”, рекао је Заев, пренели су македонски медији.

Сматра да нови састанци са лидерима странака нису потребни, те додао да што се лидера ВМРО Христијана Мицкоског тиче, њему су, како је рекао, његова врата увек отворена, а могу и да се чују телефоном.

„Немам проблем са тим, само да пронађемо рјешење, јер се ближи рок до којег те одлуке морају бити донијете”, казао је Заев.

Договорено је, додао је, да датум референдума треба да буде што је могуће раније, јер, ако референдум буде успјешан, потребно је спровести уставне промјене за шта постоје јасно утврђени рокови, а након тога следи и ратификација споразума са Грчком.

„Заједно смо утврдили да је најранији рок 30. септембар и да би зато парламент одлуку о референдуму требало да донесе до 30. јула”.

„Ми смо отворени за разговор о томе да ли референдумска одлука треба да буде савјетодавна или обавезујућа, на крају је обавезујућа, јер ако теоретски изађе милион грађана и 600 хиљада гласа ‘за’, а 400 хиљада ‘против’, одлуку спроводе политичари гласањем у парламенту”, рекао је Заев и додао да ако милион бирача изађе на референдум и 600 хиљада гласа „против”, онда се уговор са Грчком неће примјенити.

Рекао је да референдумско питање мора бити искрено, јасно, оправдано, једноставно и поштено.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар