Вијести Свијет

Заев позвао партију Груевског да подржи ререфендум о „Сјеверној Македонији“

А ОН И ЊЕГОВА ПАРТИЈА ВЕЋ ВОДЕ КАМПАЊУ „ИЗАЂИ ЗА ЕВРОПСКУ МАКЕДОНИЈУ“

ПРЕМИЈЕР Македоније и лидер СДСМ Зоран Заев позвао је данас опозициони ВМРО ДПМНЕ да се прикључи новоформираној коалицији која се бори за успјех предстојећег референдума о имену земље.

Заев је истакао да ће коалиција од 100 партија (чији су стожер СДСМ и ДУИ), удружења грађана, невладиних организација и независних посланика водити кампању „Изађи ЗА европску Македонију“.

Македонији 30. септембра предстоји референдум о договору с Грчком и промјени имена у Северна Македонија који би, у случају да буде успешан, требало да буде потврђен уставним промјенама до краја ове године, што је основни услов за македонску интеграцију у ЕУ и NATO.

„Увјерен сам да ВМРО ДПМНЕ, која је дуго времена поборник интеграција у ЕУ и NATO, има снажне разлоге да се прикључи. Критикујте Договор са Грчком, али не пропуштајте ову шансу да Македонија постане дио ЕУ и NATO“, рекао је Заев.

Кампања „Изађи ЗА европску Македонију“ која је почела данас, како је најављено имаће и митинге, телевизијска обраћања, сусрете са грађанима на којима ће бити објашњавана корист од Договора са Грчком и уласка у ЕУ и NATO.

Највећа опозициона партија ВМРО ДПМНЕ најавила је раније кампању против Договора са Грчком.

Али, још се није изјаснила да ли ће присталице позвати да гласају против или да бојкотују референдум, док је неколико мањих политичких партија и организација, предвођених проруском „Јединственом Македонијом“ формирало коалицију за бојкот.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар