Вијести Свијет

Заев за бјекство Груевског опет покушава да осумњичи Вучића и Орбана

ОПТУЖУЈЕ И ЛИДЕРА ВМРО-ДПМНЕ МИЦКОСКОГ, САМО У СВЕМУ НЕ ВИДИ СВОЈУ НИ КРИВИЦУ СВОГ РЕЖИМА

АМЕРИЧКИ сјеверномакедонски премијер Зоран Заев изјавио је да се лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски састао с предсједником Србије Александром Вучићем и мађарским премијером Виктором Орбаном прије бјега бившег македонског премијера Николе Груевског у Мађарску.

„Значајно је да се напомене да је прије бјега, шеф опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, насљедник Груевског, био код Орбана и код предсједника Вучића. То је објављено и при томе није објаснио о чему се разговарало. Остало је тајна до данас. А Груевски је побјегао из Македоније“, рекао је Заев у синоћној емисији регионалне телевизије Н1.

Као три кључна питања Западног Балкана Заев је навео име Македоније, Косово и БиХ.

Говорећи о Косову он је рекао да охрабрује Београд и Приштину да дођу до рјешење.

„Наш званичан став је да желимо позитивно рјешење између Београда и Приштине, али рјешење које нуди трајан мир, развој и напредак ка Европској унији. Не знамо шта они договарају, само слушамо. Прошао сам тежак процес у преговорима са Грчком. Није лако предјседнику (Србије Александру) Вучићу, као ни (предсједнику Косова Хашиму) Тачију. Охрабрујем их да нађу рјешење“, нагласио је.

Заев је рекао да залагања за грађанску БиХ не види као залагања за унитарну државу којом би владали Бошњаци, већ као залагање за државу којом би владали грађани.

„Предсједник Парламента у Македонији је Албанац. Шта фали Македонији? Ако је добар да ради за сваки народ, не интересује ме је ли Македонац, Албанац, Бошњак, Србин или Ром. Нека буде добар, нека буде човјек, нека буде добар свима. Зашто се боје унитарности? Па сви желимо да дамо суверенитет Европској унији. То чинимо због боље будућности наше земље“, рекао је.

Заев је рекао да идеал у региону треба да буде не затварање, већ отварање граница.

„Наш идеал не треба да буде прекрајање граница. Наш регион мора да сарађује и због тога ће нас западна Европа више поштовати“, рекао је Заев и додао да отварање граница између држава значи лакши проток људи, роба, услуга и капитала.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар